Montserrat Caballé - Smrt divy z Barcelony oplakal svět opery i popu, sportovci i politici

Vydáno 13.10.2018 | autor: Roman Jireš

Jedinečný hlasový fond španělské sopranistky Montserrat Caballé, která zemřela 6. října ve věku 85 let, uchvátil nejen příznivce opery. Díky duetu Barcelona s Freddiem Mercurym, který se v roce 1992 stal neoficiální hymnou olympiády ve stejnojmenném španělském městě, ji poslouchali také příznivci popu a sportovci. Několik let spolupracovala s řeckým multiinstrumentalistou Vangelisem. Smuteční rozloučení, které se konalo 8. října v barcelonské obřadní síni Les Corts ležící poblíž stadionu Camp Nou, proto přilákalo pestrou společnost.

Montserrat Caballé - Smrt divy z Barcelony oplakal svět opery i popu, sportovci i politici Montserrat Caballé - Smrt divy z Barcelony oplakal svět opery i popu, sportovci i politici


Smrt si říká rock'n'roll (361.) - Montserrat Caballé

Pohřbu se vedle rodiny zúčastnily celebrity včetně španělské královny Sofie, premiéra Pedra Sáncheze či předsedy katalánské vlády Quima Torry. Nechyběl ani ministr kultury José Guirao či barcelonská starostka Ada Colauová. Květiny a věnce na rozloučenou s jednou z největších operních hvězd 20. století zaslaly například i místní fotbalové kluby Espanyol a FC Barcelona. Z kolegů dorazil i tenorista José Carreras. Slavný pěvec při obřadu o Caballé prohlásil, že pro něj byla "jako jeho starší sestra""Ze všech sopránů, které jsem kdy slyšel naživo, jsem nikdy neslyšel nikoho jako Montserrat," řekl katalánskému rozhlasu. Ocenil univerzálnost, s níž byla schopna zazpívat "vše od nejčistšího bel canta až po Wagnerova Tristana a Isoldu".

Zemřela Montserrat Caballé. Operní diva skonala v Barceloně, o které s Freddiem Mercurym nazpívala duet

"Odpočívej v pokoji, drahá Monsty. Tvůj krásný hlas bude s námi navždy," napsal na Twitteru kytarista Queen Brian May s tím, že pěvkyně byla inspirací pro všechny, ale "zvláště pro Freddieho".

 

KILA NAVÍC NEVADILA

Caballé během své kariéry vystupovala na desítkách jevišť po celém světě, včetně newyorské Metropolitní opery či milánské La Scaly, ale pro širokou veřejnost především zpopularizovala operu. 

Tím, že nazpívala duet Barcelona s Freddiem Mercurym, podle hudebního publicisty Jiřího Černého přispěla ke sbližování dvou rozdílných žánrů. "Byla to čest nejen pro Mercuryho, ale vlastně i pro ni, protože on byl svého druhu v rockové podobě zcela výjimečný tenor," uvedl Černý.

Černovlasá korpulentní dáma měla problémy s nadváhou, která částečně způsobila i její zdravotní problémy. "To, co jí chybělo na postavě pro ztvárnění operních heroin, vynahrazovala nejen technikou, ale i vzácnou barvou hlasu. Už to, že se mohla postavit jako rovnocenná partnerka vedle Plácida Dominga, Josého Carrerase a Luciana Pavarottiho, o něčem svědčí," řekl Černý.



Také publicistka Věra Drápelová upozornila, že v dnešní době, kdy se klade velký důraz na zjev a od pěvkyň se žádá, aby vypadaly jako modelky, takovým požadavkům neodpovídala. "Nicméně když přišla na jeviště, tak prostě přišla osobnost, která danou postavu uměla stvořit hlasem a vnést do ní charisma," prohlásila. Samotná umělkyně si ze své postavy nikdy moc nedělala: "Dobré na tom je, že tak není nápadný můj velký nos," smála se.

POMOHLA VESNICI V ČESKU

Slavná sopranistka se narodila 12. dubna 1933 v Barceloně. Debutovala v roce 1956 v Basilejské opeře rolí Mimi v Pucciniho Bohémě. Od roku 1959 do roku 1962 působila v angažmá v Brémách. Poté prošla jako nepříliš známá pěvkyně řadou západoevropských scén. V dubnu 1965 však zaskočila bez zkoušky v newyorské Metropolitní opeře za nemocnou sólistku Marilyn Horneovou v titulní roli opery Lucrezia Borgia. Obecenstvo uchvátila. Aplaus pak trval přes dvacet minut a sopranistce se otevřely velké operní scény. Proslula především svou interpretací oper Gioachina Rossiniho, Vincenza Belliniho a Gaetana Donizettiho.



Nezapomínala ani na charitu. V říjnu 2002 šel například výtěžek z jejího koncertu ve výši jednoho milionu korun na pomoc české vesnici Klecánky, která byla těžce postižena povodní. Byla také vyslankyní dobré vůle Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Na druhou stranu byla v dubnu 2014 obviněna, že v daňovém přiznání za rok 2010 zatajila příjem kolem 500 000 Eur. Hrozícímu vězení unikla, ale byla jí vyměřena pokuta překračující částku 250 000 Eur.



Caballé několikrát vystoupila také v ČR, naposledy v roce 2010 na Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Spolu s ní se představil i Dvorský a doprovodila je Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou španělského dirigenta Josého Collady.

Kvůli vážným zdravotním problémům v posledních letech již moc nevystupovala. Lékaři jí odstranili tumor na mozku, následovala rakovina prsu, perforace žaludku a srdeční kolaps. "Nepovažuji se za operní legendu... Každá doba má své hvězdy a já jsem jen dobře dělala svou práci, nejlépe, jak to šlo," řekla v rozhovoru s listem El País před čtyřmi lety.

text: Roman Jireš

Témata: Montserrat Caballé, Freddie Mercury, Barcelona

zavřít