TOP 5 koncertů Queen a Freddieho Mercuryho: Zbořili Wembley i Live Aid, sílu měl také zpěvákův tribute

Vydáno 24.01.2019 | autor: Jana Kloučková

Queen byli výbornou studiovou kapelou, ovšem ještě více vynikali na koncertních pódiích. Svoje největší úspěchy zažili právě při živých vystoupeních, kde mohl zpěvák Freddie Mercury uplatnit své showmanství. Měli navíc to štěstí, že aktivně hráli v dobách, kdy koncerty vcházely do (nejen hudebních) dějin. Jednu z jejich nejpamátnějších show na charitativní akci Live Aid připomíná i současný trhák kin Bohemian Rhapsody. Podívali jsme se na zoubek jejich dalším nezapomenutelným vystoupením. 

TOP 5 koncertů Queen a Freddieho Mercuryho: Zbořili Wembley i Live Aid, sílu měl také zpěvákův tribute TOP 5 koncertů Queen a Freddieho Mercuryho: Zbořili Wembley i Live Aid, sílu měl také zpěvákův tribute


1) FM Tribute Concert (1992)

Po smrti Freddieho Mercuryho (24. listopadu 1991) se zbytek britské formace rozhodl uspořádat vzpomínkový koncert na jeho počest. Tehdejší velké hvězdy britské či americké scény se sešly, aby uctily památku zesnulé legendy. Za zmínku bezesporu stojí vystoupení George Michaela, jehož výkon má patrně dodnes největší odezvu. Po vystoupení se rovněž hovořilo o tom, že by mohl být novou tváří kapely.

Pět nejzásadnějších faktických chyb filmu Bohemian Rhapsody: Tvůrci klamou o rozpadu Queen i diagnóze AIDS

Přestože se nejednalo o koncert s Freddiem v čele a při tributu se objevil maximálně na obrazovkách jako pouhá vzpomínka, jde o mimořádně silný zážitek, při kterém si mnozí mohou uvědomit zpěvákovu nenahraditelnost. Výtěžek z koncertu putoval na nadaci Mercury Phoenix Trust, která bojuje proti HIV/AIDS.


2) Live At Wembley (1986)

Vystoupení na londýnském stadionu Wembley se pro Queen stalo místem největších úspěchů. Znovunarůstající popularita po vystoupení na Live Aid v roce 1985 si žádala návrat na velká pódia. Roku 1986 vydali album (víceméně soundtrack k trháku Highlander) A Kind Of Magic. Následná Magic Tour neminula Wembley. Skupina zde odehrála rovnou dva červencové koncerty. S touto šňůrou však zavítala i do maďarské Budapeště, kam se pochopitelně vydalo i mnoho českých fanoušků.

TOP 10 písní Freddieho Mercuryho: Fenomenální zpěvák ovládal rock, pop, operu i sportovní hymnu


3) Barcelona Live (1988)

Barcelona byla projektem Freddieho Mercuryho a španělské operní pěvkyně Montserrat Caballé. Vůbec poprvé se spojil rocker s operní osobností, což by dnes už nikoho nevyvedlo z míry, ale v druhé polovině osmdesátých let to vyvolalo značnou kontroverzi. Dvojice vytvořila album o deseti skladbách, které dokázalo pochybnosti okolí přebít.

Montserrat Caballé - Smrt divy z Barcelony oplakal svět opery i popu, sportovci i politici

Skladby operního alba Barcelona nebyly nikdy předvedeny naživo, nýbrž pouze z playbacku. Důvodem nebylo ani tolik zpěvákovo onemocnění, jako spíš nesmírná technická náročnost živého provedení. Přesto je pozoruhodné sledovat interakci mezi dvojicí a Mercuryho neutuchající touhu vytvářet show i při prezentaci operních písní.


4) Live At Montreal (1981)

Výborný koncert nahraný v listopadu 1981. Díky hitům z alba The Game (1980), například Crazy Little Thing Callled Love nebo Another One Bites The Dust, se čtyřčlenné kapele otevřely obzory i mimo Evropu. Následujícím albem Hot Space, se kterým zabrousili do žánrů černé hudby, však takový úspěch nezaznamenali. 


5) Live Aid (1985)

Koncert Live Aid vstoupil do hudebních dějin a v loňském roce opět ožil díky zařazení setu Queen do finále snímku Bohemian Rhapsody. Charitativní akce má v historii skupiny neoddiskutovatelně své místo. Queen na Live Aid jednoznačně triumfovali. Mercuryho nezastavil ani zákaz lékaře vystupovat kvůli zdravotní indispozici v podobě zánětu hrtanu. O své diagnóze AIDS však tehdy ještě nevěděl, v tom se realita s filmem rozchází. 

Text: Jana Kloučková

Témata: Queen, Freddie Mercury, George Michael, Montserrat Caballé

zavřít