Jak koupit lístky na vyprodaný koncert? Není to tak složité, jak se může zdát

Vydáno 30.08.2019 | autor: Aleš Harazim

Koncert Billie Eilish byl před svým konáním měsíce vyprodaný. Přesto nebyl problém lístek nakonec získat, pokud jste byli trpěliví. Je několik způsobů, jak se dostat k lístkům na vyprodané koncerty a tady jsou snad všechny.

Jak koupit lístky na vyprodaný koncert? Není to tak složité, jak se může zdát Jak koupit lístky na vyprodaný koncert? Není to tak složité, jak se může zdát

Pixies, Billie Eilish, Hozier, Ed Sheeran, Rammstein. To je jen malý výčet koncertů z poslední doby, které jsou nebo byly beznadějně vyprodané. Nestihli jste si koupit lístek? Nemusíte zoufat. Je několik možností, které můžete vyzkoušet a my si o všech řekneme.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Velmi důležitá věc. I když nemáte lístek, pokud chcete na nějakou akci, dejte, že se účastníte události na Facebooku a zapněte si upozornění na všechny příspěvky jak od pořadatele, tak od lidí. Sice se budete muset probírat spoustou spamu, ale čas od času se tam objeví vzkaz od někoho, kdo chce lístek prodat. Pokud jde o beznadějně vyprodaný koncert, asi musíte počítat s tím, že zaplatíte trochu víc. Nebojte se přepálenou cenu odmítnout, protože jak se bude blížit datum konání akce, těch nabídek na prodej lístků se bude objevovat víc a víc a cena půjde logicky dolů, protože se lidé budou chtít lupenu zbavit.

Samozřejmě se pohybujete na tenké ploše a může vás někdo podvést. Ale jste na Facebooku, vždycky si můžete prohlédnout profil prodávajícího a pokud vám přijde podezřelý (třebaže tam skoro nic nemá kromě pár motivačních citátů nebo účet vznikl před nedávnem), raději se nákupu vyhněte. Ideálně se dohodněte na předání lístku a peněz na místě konání. Ještě lepší je, když prodávající jde sám na koncert a vy s ním můžete projít přes kontrolu lístku, abyste zjistili, zda bude opravdu fungovat.

Kde stát na koncertech, abyste je nejlépe slyšeli (podle profesionálního zvukaře)

Nejde ale jen o lidi prodávající lístky. I pořadatelé občas pustí do prodeje další lupeny nebo změní místo konání, jako se to stalo v případě Billie Eilish, která měla mít koncert ve Foru Karlín a nakonec zaplnila O2 Arenu. Chcete být prostě informováni jako první!

VIAGOGO A PODOBNÉ PŘEPRODEJNÍ WEBY

Těm se vyhněte obloukem. Viagogo ve skutečnosti nic neprodává. Pouze zprostředkovávají prodej mezi prodávajícím a nakupujícím a nijak neřeší, zda je prodávající podvodník. Nemáte u nich žádnou ochranu. Takže se může velice snadno stát a také se to velice často stává, že zaplatíte spoustu tisíc za lístky, se kterými se pak na koncert vůbec nedostanete. Třeba jen proto, že je prodávající dal vícero lidem a někdo už na místo konání přišel před vámi.

LIVE: Rammstein v Praze předvedli nejlepší koncertní show, jaká kdy byla k vidění

Nehledě na to, že ceny na těchto webech jsou většinou neuvěřitelně napálené u vyprodaných akcí. Například vyprodané Pixies, kteří se prodávali za 1091 Kč, jsou na StubHubu nejlevnější za 6960 Kč. Šílenství. Je třeba ale říct, že StubHub má alespoň, na rozdíl od Viagogo, nějaký způsob ochrany nakupujících a když vám lístky nebudou fungovat, můžete se vymáhat vrácení peněz. Bude to složité a zdlouhavé a s nejistým výsledkem. Chcete to podstupovat?

VYRAZTE NA MÍSTO KONÁNÍ

Klasika. Prostě jděte na koncert, jako byste měli lístek, ale bez lístku. Nejlépe o něco dřív. Uvidíte tam spoustu lidí s cedulemi, že koupí lístek, spoustu lidí s lístky na prodej. Úplně nejlepší je vyhnout se takovým těm prodejcům, kteří mají hafo lístků a vypadají profesionálně. Napálí vás na ceně a ještě navíc nemáte jistotu, že bude lístek funkční. Úplně nejlepší je kupovat od lidí v partě, kteří mají lístek navíc, protože jim odpadl nějaký člen. Tihle lidé nejenže nejspíš nebudou podvodníci, ale navíc vás ani nenapálí na ceně, protože se budou chtít lístku zbavit. Navíc s nimi můžete jít dovnitř, čímž si ověříte, že je lístek pravý a funkční.

Když už nezbývá nic jiného, budete se muset obrátit na ty lidi s hafem lístků, které chtějí prodat a nejlépe na nich vydělat. Na překupníky. Teď začíná trocha hra nervů. Čím blíže se přibližuje čas konání koncertu, tím víc cena lístku klesá. Jistě, může se stát, že překupník úspěšně všechny lupeny prodá a půjdete domů s prázdnou. Ale může se také stát, že už bude vaše oblíbená hvězda nebo kapela hrát první písničku a lístek od překupníka seženete za polovinu ceny, protože už nemá komu ho prodat a bude se ho chtít zbavit i s lehkou ztrátou. Je to risk, ale odměna může být velká.

LIVE: Pavouci, jekot a pláč. Billie Eilish poprvé vystoupila v Praze

UVOLNĚNÍ POSLEDNÍCH LÍSTKŮ DO PRODEJE

Děje se to celkem často a musíte být pohotoví. Takzvané last tickets se dávají do prodeje třeba jen několik hodin před pořádáním události a k dispozici může být klidně jen 20 lístků. Není to proto, že by si pořadatel syslil nějaké vstupenky. Většinou se tak děje proto, že se například postaví pódium a zjistí se, že je na něj vidět i z úhlů, o kterých si pořadatel nemyslel, že vidět bude, takže je mohou dát do prodeje. Případně se blokují lístky pro management a známé hvězdy, ale když hudebníci přiletí, ukáže se, že jich není tolik, kolik si pořadatel myslel a tak mohou místa prodat.

Každopádně to bude opravdu málo lístků (ale zase na výborná místa) a musíte být rychlí. Mít připravenou registraci u prodejce, mít upozornění na Facebooku, kde se většinou takové last ticket prodeje inzerují.

Jisté je jedno - nic není ztraceno. I na vyprodaný koncert se můžete dostat, pokud se budete trochu snažit.

Text: Aleš Harazim, foto: Marek Musil, Vojta Florian, Rusty Shepherd

Témata: lístky, vyprodáno, prodeje, ticketing, last ticket, Pixies, Billie Eilish, Ed Sheeran, Rammstein, Hozier

zavřít