Máte absolutní sluch? Otestujte si, zda rozeznáte jednotlivé tóny

Vydáno 29.06.2019 | autor: Aleš Harazim

Máte absolutní sluch? Nebo máte naopak absolutní hluchotu? Díky chytrým lidem z Harvardu můžete zjistit, jak na tom jste. Výsledek vás možná (nepříjemně) překvapí.

Máte absolutní sluch? Otestujte si, zda rozeznáte jednotlivé tóny Máte absolutní sluch? Otestujte si, zda rozeznáte jednotlivé tóny

Oddělení psychologie na Harvard University vytvořilo speciální, poměrně těžkou videohru. Co je jejím cílem? Abyste zjistili, jak dobře dokážete rozeznávat jednotlivé tóny. Hru si můžete zahrát na tomto odkazu.

Nasaďte si sluchátka a co nejrychleji rozhodujte, zda je nějaký tón vyšší, nebo nižší než jiné.

Pražský koncert AC/DC v ohrožení: zpěvákovi Brianu Johnsonovi hrozí úplná ztráta sluchu

Měli byste se ale připravit na to, že výsledek asi nebudete mít tak dobrý, jak jste sami očekávali (autor tohoto textu je prý lepší než 73 procent lidí a přitom nic nezazpívá… ale asi pozná, že by zpívat neměl).

Pokud jste dopadli obzvlášť špatně, klidně to může být proto, že váš audio systém není příliš kvalitní a nedokáže rozlišit ani mezi muzikou s vysokým bitratem a nízkým bitratem. To si, mimochodem, také můžete otestovat zde. Když zjistíte, že vaše audio zařízení nedělá rozdíly, ani nepotřebujete kvalitní sluchátka nebo repráky.

Text: Aleš Harazim

Témata: testování, absolutní sluch, hudební sluch, sluch

zavřít