Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se můžou stát Kryštof, Dymytry nebo Mydy Rabycad

Vydáno 20.02.2018 | autor: Josef Martínek

V našem přehledu nominačních tipů letošního Žebříku pokračujeme kategoriemi Skupina a Album roku. Mezi kapelami překvapivě chybí vítězové loňského ročníku Hentai Corporation, takže šance jsou vyrovnané. V albové konkurenci studiových desek se zase nečekaně prosadil i jeden živák. Výsledky Žebříku budou vyhlášeny 9. března v plzeňském DEPO2015. 

Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se můžou stát Kryštof, Dymytry nebo Mydy Rabycad Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku se můžou stát Kryštof, Dymytry nebo Mydy Rabycad


SKUPINA ROKU

Divokej Bill

Rocková formace z Úval potěšila v uplynulém roce své fanoušky novou desku Tsunami. O tom, že se jim líbila, svědčí mimo jiné tři nominace na Žebřík. Vedle kategorií skupin a skladeb, kam se probojovala titulní píseň alba, mají Vašek Bláha a spol. šanci zabodovat i se svým turné. To trvalo od května až do září a konalo se pod širou oblohou. Kapela tak svou vlastní open air šňůrou nahradila klasické kolečko festivalů, na kterých se loni vůbec nepředstavila.

HLASUJTE VE FINÁLOVÉM KOLE ANKETY ŽEBŘÍK

Dymytry

Další úspěšný rok má za sebou pražská metalová parta Dymytry. Stihla během něj vydat EP Sedmero krkavců se třemi novými songy a poté i reedici alba Neser, která vyšla pod názvem Reser. Své příznivce pak ve stále hojnějším počtu baví na koncertních pódiích. Nyní má před sebou oslavu patnácti let - a slibuje, že koncert v Malé sportovní hale bude 23. března velkolepý. Už nyní je vyprodáno.

Nominační tipy Žebříku (I.): Prvenství obhajují Tomáš Klus a Ewa Farna, šanci mají i Lenny, Anna K., Michal Hrůza a další

Kryštof

Vysněný stadion nakonec Kryštof zaplnili hned dvakrát. Zářijové monstrkoncerty na pražském Strahově navštívilo v součtu přes 67 tisíc fanoušků, což se u českých skupin jen tak nevidí. Rok 2017 byl pro formaci rokem oslav pětadvaceti let fungování, které kromě zatím největších vystoupení v její historii přinesly i druhou výběrovku. Kompilace 25 obsahovala i čtyři úplné novinky. Hitem se stal nejen pilotní singl Šňůry, ale i aktuální Zůstaň tu se mnou (Za sny).

Mydy Rabycad

Také v roce 2017 si Mydy Rabycad mnohokrát zahráli v zahraničí. Ze všech štací v Evropě i mimo ni vypíchněme hlavně krátké severoamerické turné, během kterého v létě natočili i videoklip. Podzim pak přinesl novou, v pořadí již třetí desku M.Y.D.Y. Na ní Žofie a její parta prohlubují svůj žánrový rozmach, dávno už totiž nehrají jen electroswing, ale přerostli všechny žánrové škatulky. Další šance na ocenění mají v kategorii Album roku a uspět může i Žofie Dařbujánová jako potenciální Zpěvačka roku.

Vypsaná Fixa

Název loňského alba Tady to někde je Vypsaná Fixa skryla do tajenky, a i když na novince trochu zvážněla, fanoušci si písničky i tak zamilovali. Důkazem budiž dvě etapy turné, kde desku přehráli v plném znění, a také závěrečný koncert roku v narvané pražské Lucerně. I letos si budete moci "fixích" hitů užít naživo dosyta, chystá se totiž společné turné s Mňágou a Žďorp.

ALBUM ROKU

Agronaut - Dymytry

Album Agronaut od Dymytry sice vyšlo už v roce 2016, fanoušci ho však zřejmě s oblibou poslouchali i loni. "Makali jsme hodně usilovně na tom, abychom pro vás udělali desku, která bude mít hlavu a patu, která bude dospělá a která nás posune zase o kus dál. Přece jen kapel, který si můžou dovolit čtyřicet let hrát pořád stejný akordy jako AC/DC, je fakt málo," komentovala tehdy jedenáct nových skladeb sama skupina. Ocení tuhle práci i hlasující?

Element - Imodium

Nová deska broumovských rockerů je podle frontmana Thoma jejich vůbec nejtvrdší. Nahrávání probíhalo netradičně v broumovském klášteře. "To klášterní prostředí se musí zažít. Nečekejte žádnou modlitebnu v rohu a Ježíše Krista na druhé straně. Je to běžné, moderní nahrávací studio, jde však o to, co se s vámi děje v momentě, kdy z něj vylezete. Což je vždycky daleko důležitější," přiblížil zpěvák atmosféru nahrávání. O tom, že se do výsledku promítla, svědčí i nominace na Album roku

M.Y.D.Y. - Mydy Rabycad

Třetí album nahrávali Mydy Rabycad také v berlínských Red Bull Studios, producentem byl Tomáš Konůpka. Žánrově je velmi rozmanité, najdete na něm prvky electropopu, ale i soulu nebo rocku. "Chci, aby posluchači při poslechu naší hudby cítili stejnou energii naživo i z nahrávek. Na M.Y.D.Y. jsme pro to udělali maximum," tvrdí zpěvačka Žofie Dařbujánová. Křest proběhl v listopadu ve vyprodaném Lucerna Music Baru v Praze.

Uzavřenej kruh - Škwor

Popularita kapely Škwor vyrostla do takových rozměrů, že se 9. listopadu představí dokonce v největší české hale - v pražské O2 areně. Kromě starších hitovek určitě zazní i písně z nového alba Uzavřenej kruh. To má u posluchačů takový úspěch, že za něj skupina převzala pouhé dva měsíce po vydání Zlatou desku. "Věděli jsme, že se deska prodává super, ale že to bude takovejhle fofr, tak to si opravdu nemyslel nikdo," těší muzikanty. O tom, zda k výčtu úspěchů přibude i cena ze Žebříku, bude jasno 9. března.

Živ je - Tomáš Klus

Do pětice nejlepších desek se dostala i jedna koncertní. Vzešla z turné Recyklus, se kterým Tomáš Klus objížděl republiku déle než rok. Zároveň jde o jeho první živák. "Vlastně jsem po živém záznamu nikdy moc netoužil, vzhledem k tomu, že mým snažením je učinit z každého jednoho koncertu jedinečný zážitek, ale dost bylo mě. Tahle deska je svědectvím a díkuvzdáním Cílové skupině, formaci jedinečných muzikantů, exemplářů nelidskosti i humanity," vysvětlil. Celkem má Klus na Žebřík pět nominací, nejvíc ze všech.

text: Josef Martínek, foto: Michal Ivanega (titulní), archiv

Témata: Divokej Bill, Dymytry, Kryštof, Mydy Rabycad, Vypsaná Fixa, Imodium, Škwor, Tomáš Klus

zavřít