Parfém, parfémová a toaletní voda: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Vydáno 06.12.2021 | autor: iREPORT

Některé cítíte po celý den, jiné vyprchají za pár hodin a další stěží vydrží i to. Tajemstvím výdrže vůně je koncentrace vonných složek v ní. A právě tu nám pomáhá rozlišit označení parfém, parfémová voda a toaletní voda. Vyznáte se v nich?

Parfém, parfémová a toaletní voda: Jaký je mezi nimi rozdíl? Parfém, parfémová a toaletní voda: Jaký je mezi nimi rozdíl?

O vůních většinou mluvíme jako o parfémech. Jenže pravé parfémy pro ženy jsou trochu něco jiného než parfémové vody, které máme většinou na mysli. A když se do klubu přidá ještě toaletní voda, může z toho vzniknout zmatek. Jak se vyznat v označeních vůní a co znamenají?

Parfém bude vonět nejdéle

Opravdové parfémy obsahují 15 až 40 % vonných složek. Podíl alkoholu a olejů v nich je pak v porovnání s ostatními vůněmi nižší. To z nich dělá vítěze ve výdrži – vůně parfému může vydržet až 10 hodin. Jejich konzistence je hustší a vůně intenzivnější, i proto jsou oblíbené zejména na večerní či speciální události.

Parfém je králem vůní, a pokud se rozhodnete si nějaký pořídit, počítejte s tím, že to není vždy nejlevnější záležitost. Na druhou stranu jde o investici, které nebudete litovat – flakon parfému vám vydrží mnohem déle, jelikož stačí aplikovat pár kapek – a jeho vůni si můžete užívat téměř celý den.

Parfémová voda – zlatá střední cesta

Parfémová voda, nesoucí označení EdP (Eau de Parfum), představuje zlatou střední cestu jak ve výdrži, tak i v ceně. Koncentrace vonných složek se u parfémové vody pohybuje v rozmezí 8 až 15 % a její výdrž je kolem 5 hodin. Parfémové vody jsou levnější než parfémy, ale přitom si stále udržují vysokou kvalitu a standard.

Co se týče vůně, jsou parfémové vody oproti těm toaletním silnější a výraznější a vhodnější jsou na večer, v chladném období nebo na speciální příležitosti. Nicméně dnes parfémáři vyrábějí i parfémové vody, jejichž vůně je vhodná na běžný den a je jemnější. Ať už dáváte přednost květinovým tónům, svěžesti citrusů, sladkosti ovoce, nebo intenzitě koření a dřevin, mezi parfémovými vodami si pro sebe zaručeně najdete to pravé.

 
Toaletní voda na každý den

Toaletní vody mají nejnižší podíl vonných složek – mezi 4 až 8 %, proto je i jejich výdrž jen kolem 3 hodin. Přesto ale patří k těm nejoblíbenějším vůním pro každodenní použití. Vzhledem ke koncentraci se nemusíte obávat aplikovat toaletní vodu opakovaně během dne.

Toaletní vody se skvěle hodí pro běžný den, do práce a všude tam, kde nechcete svou vůní obtěžovat okolí. Klidně je použijte i při sportování. Díky tomu, že vůně není tak intenzivní, nebude vás z ní bolet hlava. Toaletku navíc můžete aplikovat i na oblečení, ale doporučujeme ji nejdřív vyzkoušet na části oděvu, kde nebudou vidět případné stopy.

PR, foto Unsplash.com

zavřít