TOP 10 nejikoničtějších písní Madonny, která zpívala o sexu, potratech i bolesti

Vydáno 16.08.2018 | autor: iREPORT

Madonna provází hudební svět již od osmdesátých let. Pojďme si představit TOP 10 skladeb Královny popu. 

TOP 10 nejikoničtějších písní Madonny, která zpívala o sexu, potratech i bolesti TOP 10 nejikoničtějších písní Madonny, která zpívala o sexu, potratech i bolesti


Ghosttown

Je až udivující, když v dnešní době dokáže někdo přijít s baladou, která se nepodobá současným trendům a je zároveň zpěvným kouskem, jaký se na koncertě neztratí. Přesně k takovým patří Ghosttown, druhý singl z Madonnina posledního studiového zářezu Rebel Heart (2015). Zdařilé vizuální zpracování obstaral švédský videoklipový mág Jonas Åkerlund.

POST SCRIPTUM (76): Madonna vystoupila proti Trumpovi. V rádiu ji za to nebudou hrát

Best Friend

Nebyla by to ani Madonna, kdyby své osobní názory, prožitky a zkušenosti nezobrazovala ve své tvorbě. Bolestivá skladba Best Friend se nachází na předposlední desce MDNA a je adresována bývalému manželovi, kterým byl americký režisér Guy Ritchie. Zpěvačka v ní vypovídá o tom, koho vlastně ztratila.



Human Nature

Singl Human Nature pochází z bezmála čtvrtstoletí staré desky Bedtime Stories, na které se popová královna prezentovala poměrně vyklidněně. Že však přece jen cosi z její rebelie zůstalo, dokazuje právě skladba Human Nature, ve které si Madonna rozhodně servítky nebere. To dokazuje už našeptávaná pasáž "Express yourself, don't repress yourself", která by se dala považovat za zpěvaččino celoživotní krédo.

POST SCRIPTUM (37): Opilá a v převleku za klauna - Madonna v Austrálii předvedla údajně hodně bizarní show


Bad Girl

Výše zmíněná skladba Human Nature byla reakcí na pobouření. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let interpretka bořila veškeré hranice, co se sexuality týče. Snažení eskalovalo až ke knize Sex a albu Erotica v roce 1992, která obsahuje i nešťastnou Bad Girl: "Drunk by six, kissing some kind stranger's lips, smoked too many cigarettes today, I'm not happy, I'm not happy…"



Justify My Love

Silně eroticky laděná Justify My Love se objevuje na prvním výběrovém albu The Immaculate Collection. Dnes již ikonická a nadčasová položka, na které se podílel mimo jiné Lenny Kravitz (jeho vokály lze zaslechnout v pozadí), nemohla v roce 1990 způsobit nic jiného než šok. Přesto šlo ještě o únosnou mez, kterou Madonna v očích veřejnosti překročila až na albu Erotica (1992).

LIVE: Madonna si v Praze dobrou show kazila profesorským chladem



Papa Don’t Preach

"I may be young at heart, but I know what I'm saying" zní ze slavného songu Papa Don’t Preach z její nejprodávanější desky True Blue (1986). Tematicky skladba krouží kolem těhotenství dospívajících dívek a odmítání potratu. Madonna ji věnovala tehdejšímu papeži Janu Pavlu II., čímž vzbudila patřičný rozruch.



Drowned World / Substitute For Love

Američanka se v roce 1996 stala matkou dcery Lourdes a do příprav další nahrávky vložila do té doby nepoznanou část sebe, ovlivněnou mateřstvím. Deska Ray Of Light (1998) ji dostala zpět na výsluní. V singlu Drowned World / Substitute For Love odkryla, že v případě pociťující prázdnoty nezáleží na materiálnu či vrstvení krátkodobých nenaplňujících zážitků.



You’ll See

Píseň You’ll See je nejsilnější baladou "Madge" z devadesátých let. Objevila se na kompilaci pomalých písní Something To Remember z poloviny této slavné a nápadité dekády. Skladba pojednává o nalezení vnitřní síly po rozpadu vztahu a poukazuje na to, kdo z dvou zúčastněných je doopravdy silnější. Videoklip You’ll See byl sequelem k tehdy rok starému Take A Bow.



Live To Tell

Silná nahrávka Live To Tell figurovala v kariéře oslavované popové modly hned několikrát. Objevila se ve filmu At Close Range, kde v hlavní roli stanul její tehdejší manžel Sean Penn, poté rovněž na slavné desce True Blue (1986), avšak největší pozornost na sebe upoutala při Confession Tour v roce 2006. Živé provedení prezentovalo Madonnu jako mučednici. Během vystoupení narůstala na doprovodné obrazovce čísla trpících afrických dětí.





Vogue

Cokoliv spjatého se singlem Vogue je už dnes považováno za ikonické. Skladba, videoklip (spolupráce s Davidem Fincherem), použitá choreografie, živé provedení, atmosférou přesun do starého Hollywoodu, vybídnutí k tanci, legendární vogue rap a tak dále. Dvacet osm let stařičká hitovka je právem považována za (nejen taneční) hymnu.

Text: Jana Kloučková
Témata: Madonna, 60 let, Královna popu

zavřít