Clou

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Pražská rocková kapela Clou vznikla v roce 2001 a zrodila se z kapel Stepson a Unsized Upkids. Mezi zakládající členy se řadí Lukáš Vyhnal, Radek Tomášek, Petr Vaško, Hubert Topinka a Brian Yamato.

V jejich začátcích bylo jasně slyšet, že kapela čerpá především ze stylů jako oldschool hardcore-punk, klasického punk-rocku a ema. Postupně začínali hrát klubové koncerty, byli zváni na skejtové akce a od roku 2004 byli pravidelnými účinkujícími na festivalu Rock for People.

První třískladbové EP nazvané jednoduše First vyšlo v roce 2004 a objevilo se na spoustě kompilací. Clou byli úzce spjatí se skejtovou komunitou, tudíž i ve skejtových videích jsme mohli slyšet právě tyto skladby. Začátkem roku 2005 se Clou přesunuli do studia a natočili své debutové dlouhohrající album pojmenované Postcards. To vyšlo 21. března 2005. Deska v sobě mísila prvky melodického hardcoru, pop-punku a punk-rocku a dostalo se jí obrovského úspěchu. Díky kvalitní produkci se dostal singl Island Sun nejen do českých hitparád, ale i do MTV, kde se dostal do TOP 10 videoklipů. O rok později byla deska oceněna dvěma cenami Anděl.

Clou obrovskou rychlostí rostli na popularitě a stali se tak jednou z nejžádanějších tuzemských kapel. Kritický moment nastal, když se kapelu rozhodl opustit baskytarista Brian. Skupina ale sehnala náhradu – Štěpána Farkaše (Jaksi Taksi).

Koncem léta 2006 dostali možnost složit a nahrát několik písní pro film Prachy dělaj člověka. Vznikly tak tři skladby: Choked On Memories, Still Running a Exe Cut. Díky této zkušenosti se poznali s Djordje Eričem, producentem následujícího alba s názvem Clou.

Na přelomu roku 2006 a 2007 se Clou opět opět odebrali do studia, aby natočili následovníka desky Postcards.

Výsledkem bylo album s názvem Clou (2007) obsahující 12 skladeb, na kterém se producentsky podílel Djordje Erič, se kterým už spolupracovali při natáčení písní soundtracku k „Prachy dělaj člověka“. S texty kapele pomohl Američan Austin Lucas, který žije v Čechách. Albem Clou si kapela utvrdila svou pozici na české hudební scéně. S touto deskou ke konci roku 2007 odehrála turné s názvem Ghosts of November, kam si jako hosty pozvali kladenskou skupinu Selfish, The Prostitutes z Prahy a tehdejší chomutovskou kapelu 5th April.

 

Diskografie

Postcards (2005)
Clou (2007)
For Tonight (2008)
Old Dogs New Tricks (2012)

Další články interpreta

CLOU MAJÍ DEBUT

News

vydáno 07.07.2009

Clou: Deska je skoro hotová!

News

vydáno 21.02.2007

CLOU PŘED GREEN DAY A NA MTV

News

vydáno 30.12.2006

zavřít