Papa Roach

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Papa Roach Papa Roach

 

Papa Roach je americká hard rocková skupina založená roku 1993. Členy uskupení jsou Jacoby Shaddix (zpěv), Jerry Horton (sólová kytara, doprovodná kytara, back vokály), Tobin Esperance (baskytara, programming, back vokály) a Tony Palermo (bicí, perkuse). Název Papa Roach má původ u Shaddixova dědečka, Howarda Roatche, jehož přezdívka zněla právě "Papa Roach".

První EP skupiny vyšlo roku 1994, jmenovalo se Potatoes for Christmas, o rok později vyšlo hned další ípíčko Caca Bonita. První plnohodnotné album se objevilo na pultech v roce 1997 a neslo název Old Friends from Young Years. Jako nezávislí umělci pak ještě stihli vydat dvě EP, 5 Tracks Deep a Let 'Em Know, poslední jmenované bylo prvním větším úspěchem, což se projevilo tím, že se o Papa Roach začaly zajímat velké labely. S nejlepší nabídkou pak přišli lidé z Warner Music Group, ti zfinancovali produkci pětistopého CD, na kterém se objevily první hity kapely jako Last Resort, Infest či She Loves Me Not. Tyto budoucí velké pecky Papa Roach se ale labelu nelíbily, a tak pánové přešli k DreamWorks Records. Jmenované songy se objevily na druhém albu Infest (2000), díky popularitě songu Last Resort mohli také vyjet na turné do zahraničí, například na festival Ozzfest; Papa Roach rovněž obdrželi nominaci na Grammy za nejlepšího nového umělce. Populárním songem se také stal Blood Brothers.

Po velkém turné se kapela vrátila do studia k nahrávání nového materiálu, výsledkem bylo album Lovehatetragedy (2002), a hitparádově bylo ještě lepší než to předchozí; nevedlo si špatně ani v recenzích, chválen byl především zajímavý posun od nu metalu ke klasickému rocku a metalu. Nejúspěšnějším songem z tohoto počinu byl song She Loves Me Not. S dalšími díly se kapela setkala s kritikou od svých fanoušků, podle nich prý vyměkli, což bylo na desce Getting Away with Murder velmi patrné. Z tohoto počinu může široká veřejnost skvělý song Scars.

Roku 2006 vyšlo čtvrté studiové album The Paramour Sessions, písně z něj (Forver a Time Is Running Out) se aktivně hrály v amerických rádiích. Papa Roach plánovali vydat i akustickou nahrávku, nakonec se však kvůli strachu před odmítnutím fanoušků rozhodli od tohoto plánu ustoupit. Roku 2008 z kapely vystoupil dlouholetý bubeník Dave Bruckner a byl nahrazen Tonym Palermem.

V průběhu let 2009 až 2017 vydala skupina ještě čtyři alba a patří mezi nejvýznamnější rockové kapely součanosti.

 

 

Diskografie:
Old Friends from Young Years (1997)
Infest (2000)
Lovehatetragedy (2002)
Getting Away with Murder (2004)
The Paramour Sessions (2006)
Metamorphosis (2009)
The Connection (2012)
F.E.A.R. (2015)
Crooked Teeth (2017)

Další články interpreta

zavřít