Tata Bojs

Vydáno 11.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Tata Bojs je pražská alternativně rocková skupina. Byla založena v roce 1988 Mardošou (Marek Huňát; baskytara, iPad) a Milanem Caisem (zpěv, bicí, klávesy, kytara). Dalšími členy kapely jsou Vladimír Bár (kytara, baskytara), Dušan Neuwerth (kytara, baskytara) a Jiří Hradil (klávesy).

Tata Bojs vznikli již během studií na základní škole na Hanspaulce a první koncert se uskutečnil v červnu 1988. Poté uskupupení aktivně vystupovalo po klubech nejen v Praze, ale v okolí a první desku měli hotovou v roce 1992, tedy v období maturit - desku však nikdo nevydal. V roce 1995 do kapely příchází důležitý člověk: Marek Doubrava. S ním Tata Bojs nabírají na obrátkách a vydávají Ladovo album. Vystupují úspěšně na festivalu v Trutnově a v klubu Roxy. Vychází také třicet dva minut dlouhý singl Jaro/Divnosti a následovala alba Ukončete nás (1997) a Nekonečná stanice (1998). Skutečného průlomu se skupina dočkala až u příležitosti podpisu nahrávací smlouvy s Warner - u této společnosti vyšlo první významné album Tata Bojs s názvem Futuretro, které bylo žánrově velmi pestré a odvážné. Později bylo album označeno z nejdůležitější desku prvního desetiletí 21. století.

Doubrava nakonec kapelu opouští, na jeho místo přichází nejprve Maťo Mišík (s jeho účasti vyšla deska Termixes) a poté Vladimír Bár, který působí v Tata Bojs dodnes. S ním bylo nahrán velice úspěšný počin Biorytmy. Album, kterým si Tata Bojs definitivně podmanili českou scénu, bylo ovšem Nanoalbum (2004). Nesmírně pestré a konceptuální album které bylo doprovázeno i knihou Nanobook, ve které Mardoša vysvětluje všechny zákonitosti Nanosvěta a jeho fungování. Za Nanoalbum obdrželi Tata Bojs čtyři ceny Anděl (skupin, album, videoklip, nahrávka). Kvalitativně navázat se podařilo i s další deskou Kluci kde ste? (2007) s ústředním velehitem Pěšáci, která byla nicméně v kontextu tvorby kapely až podezřele vážná. Když se to tak vezme, v podstatě žádná deska Tata Bojs není špatná. Dokázali to i zatím posledními dvěma alby Ležatá osmička (s vynikajícími muzikantskými postupy) a A/B (nejpopovější nahrávka v diskografii skupiny).

Diskografie:
Šagali Šagáli (1991)
Ladovo album (1995)
Jaro / Divnosti (1997)
Ukončete nás (1997)
Nekonečná stanice (1998)
Futuretro (2000)
Termixes (2001)
Biorytmy (2002)
Attention! (2002)
Šagalí léta 89–97 (2003; reedice prvních dvou alb)
Nanoalbum (2004)
Kluci kde ste? (2007)
smetana (s Ahn Triem; 2008; best of ve formě akustických předělávek)
Ležatá osmička (2011)
Hity a city (2013)
A/B (2015)
Tata Bojs & SOČR Live (2017, koncert Tata Bojs a Symfonického orchestru Českého rozhlasu)

Další články interpreta

TIPY NA VÁNOČNÍ HUDEBNÍ DÁRKY (II.): Lístky na Boba Dylana, Colours Of Ostrava nebo živá Jana Kirschner

Style

vydáno 11.12.2017

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. Pořád ještě nevíte, čím obdarujete pod stromečkem svoje nejbližší? Pokud mají...

VIDEO: Gingerhead přichází s video EP, podívejte se na ukázky

Video

vydáno 13.11.2017

Gingerhead přichází po svém debutovém EP a stejnojmenném singlu Holy Ground s formátem tzv. video EP s názvem Live in Studio. Jako...

Kdo jede na podzimní turné (IV.): Jelen, Miro Žbirka, Richard Müller, Tata Bojs nebo Aneta Langerová

Style

vydáno 22.10.2017

Také závěrečný díl našeho velkého přehledu podzimních turné je nabitý zajímavými jmény. Zejména v předvánočním období nebude...

LIVE: Zrní zajiskřili ve Foru Karlín, předvedli strhující koncert

Recenze

vydáno 12.10.2017

Kladenská parta se k výzvě jménem Forum Karlín postavila čelem. Křest nové desky Jiskřící se skutečně vydařil. Posluchače...

TOP 8 videoklipů týdne: Dave Gahan z Depeche Mode jako astronaut, Lana Del Rey miluje bílého mustanga

Video

vydáno 19.09.2017

V klipovém přehledu uplynulého týdne převažují domácí novinky. David Stypka se spojil s Ewou Farnou, Marek Ztracený vzpomíná na...

VIDEO: Z Tata Bojs jsou Pěšáci bílé stopy

Video

vydáno 15.09.2017

Tata Bojs  nahráli novou verzi hitu Pěšáci. Píseň, která získala před deseti lety cenu Anděl za skladbu roku, má zcela nové, a...

TOP 12 nejočekávanějších domácích alb podzimu: Mandrage, Ondřej Brzobohatý, Mydy Rabycad a další

Style

vydáno 04.09.2017

Ani letos na podzim se fanoušci domácí hudební scény nemusejí bát, že by v nabídce nových studiových alb nenašli někoho ze svých...

TOP 7 nejoriginálnějších českých koncertů prvního pololetí 2017: Emma Smetana Mezi vlaky nebo Nebe v planetáriu

Style

vydáno 27.07.2017

Existují kapely, které několikrát do roka objedou křížem krážem celou republiku bez jakékoliv invence. Následující interpreti ale...

zavřít