Olympic

Vydáno 15.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Olympic Olympic

Vznik skupiny se datuje na rok 1962. U zrodu kapely stál Miloslav Růžek a původní název byl Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret).

Původní zakladatelé položili základní stavební kameny pro českou rockovou hudbu. Inspirovali mnoho budoucích kapel a jejich debutová deska s názvem Želva je dodnes považováno jako jedno z přelomových alb českého bigbítu.

K nejsilnějšímu období pro skupinu určitě nepatřila první polovina sedmdesátých let dvacátého století, poté ale přišel jeden z jejich hudebních vrcholů, který měl podobu konceptuální albové trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Tu už nahrával výborný baskytarista Milan Broum, který kapelu „osvěžil“, vnesl do ní modernější háv, ale především skvělé instrumentální výkony.

V pozdějším období skupina zkoušela také hrát heavy metal, ale nedopadlo to úplně nějštastněji. Nejvíc Olympicu sedí melodické rockové skladby s kvalitními texty a obohacené o nápadité aranže. Texty pro ně psali zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba.

Roku 2002 kapela oslavila své obdivuhodné 50. narozeniny. Oslava se konala halovým koncertním turné a vydáním kolekcí alb. O rok později po koncertě v Karlových Varech zemřel dlouholetý bubeník kapely Milan Peroutka.

 

Diskografie

Želva (1968)
Pták Rosomák (1969)
Jedeme jedeme (1971)
Olympic 4 (1973)
Marathón (1978)
Prázdniny na Zemi (1980)
Ulice (1981)
Laboratoř (1984)
Kanagom (1985)
Bigbít (1986)
Když ti svítí zelená (1988)
Ó jé (1990)
Dávno (1994)
Brejle (1997)
Karavana (1999)
Dám si tě klonovat (2003)
Trilogy (3CD) (2006)
Sopka (2007)
Back To Love (2011)
Souhvězdí šílenců (2013)
Souhvězdí drsňáků (2014)
Souhvězdí romantiků (2015)

zavřít