Harlej

Vydáno 03.05.2013 | autor: Dominik Pavliš

Harlej Harlej

Harlej je česká rocková skupina, která byla založena roku 1995 v Praze. Všichni zakládající členové už v nějaké formaci hráli, takže svou současnou skupinu opustili, aby se mohli naplno věnovat Harlej, nebo se jen přidružili. Například Hereš a Rauer byli i nadále členy Alkeholu, Šafránek s Rauerem odešli z Brianu, Fiala hrál stále s Kreyson a Šůra byl součástí Bandu Viléma Čoka.

Styl Harlej se ale od těchto bývalých skupin dosti lišil. Ke konci roku 2001 kapelu opustili tři členové – Richard Karč, Ota Hereš a Dan Šůra, aby mohli být nahrazeni členy Debustrolu, a to Martinem Kolinssem, Martinem Volákem a Liborem Fantou (poslední dva jmenovaní později z Debustrolu odešli).

Za svou kariéru vydali Harlej dohromady dvanáct studiových alb, z nichž poslední vyšlo v roce 2014 a nese název Na prodej. O rok později natočili svůj dvou a půl hodinový koncert v Plzni a vzešlo z toho první DVD kapely nazvané Když chválíme, tak vás. Na natáčení se také objevili v roli hostů skupiny jako Divokej Bill, Olda Říha nebo Komunální odpad. Zároveň s tím se odehrálo zatím poslední vystoupení v původní sestavě.

Od roku 2006 stojí na pozici frontmana Tomáš Hrbáček, který dříve také spolupracoval se skupinou Mash. Šafránek se po odchodu stal zpěvákem u Walda Gang. O čtyři roky později, když Harlej slavili patnáct let existence, nadělili si dárek v podobě CD, které obsahovalo nejoblíbenější hity kapely. Pojmenovali ho Harlejland.

V roce 2011 vydala kapela další dlouhohrající desku s názvem Máme vlka, ke kterému také natočila videoklip k písni Cesta do ráje. Rok na to vychází další album Teleskopický tele a videoklip ke skladbě Katalog. V roce 2016 oslavila kapela dvacet let na scéně a při té příležitosti vyšlo DVD s názvem Tak tady máš, Bože, co jsi chtěl.

 

Diskografie:

Aj mena ou bejby hel (1995)
Harlej krišna (1997)
Hárlejova kometa (1998)
Zastavte tu vodu (2000)
Musíme se pochválit, máme auto z (M)mostu (2002)
Když chválím, tak sebe (2004)
Čtyři z punku a pes (2006)
Harlej University (2008)
Harlejland (Best Of) (2010)
...máme vlka (2011)
Teleskopický tele (2012)
Na prodej (2014)

Další články interpreta

zavřít