Pavel Bobek

Vydáno 01.07.1996 | autor: Dominik Pavliš

Pavel Bobek Pavel Bobek

Český zpěvák a mimo jiné i architekt Pavel Bobek se narodil 16. září 1937 v Praze. Dětství strávil na pražském Břevnově. Jeho otec Václav byl stavební inženýr a také měl hudební vlohy. Hrál na piano a působil jako kapelník lokální břevnovské kapely. Matka Božena zpívala s kapelou svého manžela. Mezi Pavlovi sourozence patřil o pět let starší bratr Václav a o jedenáct let mladší sestra Alena. Ke zpěvu ani ke hře na klavír v dětství Pavel silnější vztah neměl. Radši se zajímal o letectví a o tramvaje.

Na střední škole vystupoval Pavel Bobek se svými spolužáky a hráli převzaté skladby, které odposlouchali z rádia. Po gymnáziu se s kamarády hlásili na ČVUT, kde chtěli studovat architekturu. I na vysoké škole pokračovali v přehrávání známých skladeb na fakultních večírcích. Zde také prvně koncertoval za honorář. Mimo to školu úspěšně dokončil a roku 1961 získal akademický titul inženýr architekt.

Po škole a vojenské službě začal zkoušet s Pavlem Sedláčkem a Studijní skupinou Big Beatu. V tomto tělese nejen zpíval, ale občas také hrál na klavír. V roce 1963 kontaktoval Bobka hudebník Pete Kaplan, který s Miloslavem Růžkem a Pavlem Chrastinou založili skupinu Olympic. Protože Kaplan odcházel na základní vojenskou službu, hledal za sebe do kapely náhradu. Tu našel v Bobkovi a jeho příteli Laurentovi. Oba se tak stali členy kapely ještě před příchodem jejího pozdějšího frontmana Petra Jandy. Během roku 1965 se rozhodl změnit zaměstnání a přešel do Ústředí vědeckých, technických a ekonomických informací (ÚVTEI). Zde vydržel až do roku 1980.

Již ale roku 1963 se mezi kytaristou Olympicu Petrem Jandou a začínajícím textařem Jiřím Štaidlem začala rodit idea vystupování kapely na jevišti divadla Semafor. Ve spolupráci se skladatelem Karlem Marešem (autor duetu Tam za vodou v rákosí pro Evu Pilarovou a Waldemara Matušku) se podařilo pro myšlenku přesvědčit také Jiřího Suchého. Štaidl s Marešem připravili pro kapelu představení Ondráš podotýká, v němž vedle Bobka pěvecky vystupovali Miki Volek, Josef Laufer, Yvonne Přenosilová, Naďa Urbánková či Věra Křesadlová. Premiéra představení se uskutečnila 11. listopadu 1963 a po ní následovalo dalších 52 repríz. Kritika z pera Jiřího Černého či Jaroslava Přikryla Bobkův výkon v představení oceňovala. Od této doby se také datuje přátelství mezi Bobkem a Přenosilovou.

 

Diskografie 

Big Beat – kolekce SP (1964)
Veď mě dál, cesto má (1975)
Profil (1981)
Zkus se životu dál smát (1981)
The Stranger (1982)
Stárnoucí mladík (1984)
Galaportrét (1986)
Já přitom byl (1988)
Muž v zrcadle (1992)
The Best Of Pavel Bobek Volume I. (1992)
Pojď dál a zpívej (1993)
Zvláštní věc (1993)
The Best Of Pavel Bobek Volume II. (1994)
Hejno padlých andělů (1995)
Bůh má mě rád (1996)
Pavel Bobek v Lucerně (1998)
Jsem pouhý známý (2000)
Všem dívkám, co jsem měl kdy rád (2002)
Muž, který nikdy nebyl IN (2005)
40 hitů od A do Z (2006)
Antologie (2007)
Nedělní ráno (2007)
Muž, který nikdy nebyl IN (2008)
Víc nehledám... (2010)
Kruhy (2012)
Singing Ya Ya Youpi (2012)

zavřít