Pavel Bobek

Vydáno 01.07.1996 | autor: Dominik Pavliš

Český zpěvák a mimo jiné i architekt Pavel Bobek se narodil 16. září 1937 v Praze. Dětství strávil na pražském Břevnově. Jeho otec Václav byl stavební inženýr a také měl hudební vlohy. Hrál na piano a působil jako kapelník lokální břevnovské kapely. Matka Božena zpívala s kapelou svého manžela. Mezi Pavlovi sourozence patřil o pět let starší bratr Václav a o jedenáct let mladší sestra Alena. Ke zpěvu ani ke hře na klavír v dětství Pavel silnější vztah neměl. Radši se zajímal o letectví a o tramvaje.

Na střední škole vystupoval Pavel Bobek se svými spolužáky a hráli převzaté skladby, které odposlouchali z rádia. Po gymnáziu se s kamarády hlásili na ČVUT, kde chtěli studovat architekturu. I na vysoké škole pokračovali v přehrávání známých skladeb na fakultních večírcích. Zde také prvně koncertoval za honorář. Mimo to školu úspěšně dokončil a roku 1961 získal akademický titul inženýr architekt.

Po škole a vojenské službě začal zkoušet s Pavlem Sedláčkem a Studijní skupinou Big Beatu. V tomto tělese nejen zpíval, ale občas také hrál na klavír. V roce 1963 kontaktoval Bobka hudebník Pete Kaplan, který s Miloslavem Růžkem a Pavlem Chrastinou založili skupinu Olympic. Protože Kaplan odcházel na základní vojenskou službu, hledal za sebe do kapely náhradu. Tu našel v Bobkovi a jeho příteli Laurentovi. Oba se tak stali členy kapely ještě před příchodem jejího pozdějšího frontmana Petra Jandy. Během roku 1965 se rozhodl změnit zaměstnání a přešel do Ústředí vědeckých, technických a ekonomických informací (ÚVTEI). Zde vydržel až do roku 1980.

Již ale roku 1963 se mezi kytaristou Olympicu Petrem Jandou a začínajícím textařem Jiřím Štaidlem začala rodit idea vystupování kapely na jevišti divadla Semafor. Ve spolupráci se skladatelem Karlem Marešem (autor duetu Tam za vodou v rákosí pro Evu Pilarovou a Waldemara Matušku) se podařilo pro myšlenku přesvědčit také Jiřího Suchého. Štaidl s Marešem připravili pro kapelu představení Ondráš podotýká, v němž vedle Bobka pěvecky vystupovali Miki Volek, Josef Laufer, Yvonne Přenosilová, Naďa Urbánková či Věra Křesadlová. Premiéra představení se uskutečnila 11. listopadu 1963 a po ní následovalo dalších 52 repríz. Kritika z pera Jiřího Černého či Jaroslava Přikryla Bobkův výkon v představení oceňovala. Od této doby se také datuje přátelství mezi Bobkem a Přenosilovou.

 

Diskografie 

Big Beat – kolekce SP (1964)
Veď mě dál, cesto má (1975)
Profil (1981)
Zkus se životu dál smát (1981)
The Stranger (1982)
Stárnoucí mladík (1984)
Galaportrét (1986)
Já přitom byl (1988)
Muž v zrcadle (1992)
The Best Of Pavel Bobek Volume I. (1992)
Pojď dál a zpívej (1993)
Zvláštní věc (1993)
The Best Of Pavel Bobek Volume II. (1994)
Hejno padlých andělů (1995)
Bůh má mě rád (1996)
Pavel Bobek v Lucerně (1998)
Jsem pouhý známý (2000)
Všem dívkám, co jsem měl kdy rád (2002)
Muž, který nikdy nebyl IN (2005)
40 hitů od A do Z (2006)
Antologie (2007)
Nedělní ráno (2007)
Muž, který nikdy nebyl IN (2008)
Víc nehledám... (2010)
Kruhy (2012)
Singing Ya Ya Youpi (2012)

Další články interpreta

Karel Zich dobýval srdce fanoušků jako český Elvis. Osudné se mu stalo milované potápění

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 02.07.2016

Karel Zich miloval spirituály, gospely, rock'n'roll a Elvise, což se odráželo v jeho tvorbě. Právě díky tomu si vysloužil přezdívku...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Zdeněk Rytíř (186.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 03.04.2015

Před dvěma se 2. října na svůj "Kosmickej vandr" ve věku 69 let vydal po těžké nemoci textař, skladatel a hudebník Zdeněk...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Pavel Bobek (179.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 14.02.2015

Když jsem unaveně vypadajícího Pavla Bobka viděl 6. dubna 2013 ve Velkém sále pražské Lucerny v rámci festivalu Dvorana Country...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Muk (178.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 07.02.2015

Jedna z nejvýznamnějších postav porevoluční pop music, oblíbený zpěvák a frontman klíčových kapel české raně...

Žebříkání: Co plánují Imodium, Hentai Corporation nebo Anna K

Style

vydáno 18.03.2014

Na vyhlášení ankety Žebřík 2013 Bacardi music awards se předalo celkem 29 cen a na pódiu se mihlo několik desítek muzikantů....

Slavnosti svijanského piva přilákaly 16 000 návštěvníků

Style

vydáno 17.07.2012

V sobotu 14. července hostil Svijanský újezd 23. Slavnosti svijanského piva. U této příležitosti zahráli například Žlutý pes,...

Žlutý pes, Petr Kolář nebo Pavel Bobek zahrají na Slavnostech svijanského piva

Style

vydáno 28.06.2012

14. července od 13 hodin proběhnou v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě už 23. Slavnosti svijanského piva. V rámci...

BIGBÍT: 4. část Olympic a ti další...

Bigbít

vydáno 22.08.2011

Minulý díl seriálu o historii české a slovenské rockové hudby jsme zakončili zmínkou o skupině Olympic . Pojďme se přenést do...

zavřít