Zemřel Marty Balin, spoluzakladatel Jefferson Airplane. Hrál s nimi na nejslavnějších festivalech rockové historie

Vydáno 29.09.2018 | autor: redakce

Kytarista a zpěvák Marty Balin zemřel ve věku 76 let. Příčina úmrtí není známá. Hudebník se proslavil v šedesátých letech, byl spoluzakladatelem kapely Jefferson Airplane, která vynikala v psychedelickém rocku. 

Zemřel Marty Balin, spoluzakladatel Jefferson Airplane. Hrál s nimi na nejslavnějších festivalech rockové historie Zemřel Marty Balin, spoluzakladatel Jefferson Airplane. Hrál s nimi na nejslavnějších festivalech rockové historie

Jefferson Airplane vznikli v roce 1965 a byli jednou z prvních kapel hrajících psychedelický rock. Ve známost veřejnosti vešli především díky hitům jako Somebody To Love nebo White Rabbit. V roli headlinerů vystoupili na všech třech nejslavnějších amerických festivalech druhé poloviny šedesátých let - Monterey (1967), Woodstocku (1969) i Atlamantu (1969).

Paul Kantner vyšlapal cestu psychedelickému rocku a obhajoval drogy. Zastavil ho až infarkt

Skupina od sedmdesátých let vystupovala pod názvem Jefferson Starship. Balin z ní odšel v roce 1978, o patnáct let později se ale do sestavy vrátil. Nakonec v ní vydržel až do roku 2008.

"S těžkým srdcem jsme se dozvěděli o odchodu Martyho Balina. Byl skutečným talentem a inspirací pro mnohé," uvedli na sociálních sítích muzikanti z Jefferson Starship.

jm

Témata: Marty Balin, Jefferson Airplane, Jefferson Starship

zavřít