Zemřel Paul Kantner, zakládající člen kapely Jefferson Airplane

Vydáno 29.01.2016 | autor: redakce

Jefferson Airplane patřili v 60. letech k průkopníkům psychedelického rocku. Jejich kariéra byla sice poměrně krátká, o to větší stopu ale v rockových dějinách zanechala. Kytarista Paul Kantner zemřel v důsledku srdečního infarktu ve věku 74 let. 

Zemřel Paul Kantner, zakládající člen kapely Jefferson Airplane Paul Kantner s jeho láskou kytarou

Skupina vznikla v roce 1965 a brzy se stala jedním ze symbolů éry hippies. Jefferson Airplane, kteří hráli i na slavném festivalu Woodstock, vydali do roku 1972 celkem sedm studiových alb. Vzešly z nich i známé hity jako White Rabbit nebo Somebody To Love. Poté kapela ukončila společné působení a jednotliví členové se vydali vlastní cestou.

Joey Covington, bubeník Jefferson Airplane, zemřel při automobilové nehodě

Krátký comeback nachystali na rok 1989, kdy vydali stejnojmennou desku. Album ale nesklidilo žádné výrazné úspěchy a dalšího studiového zářezu už se fanoušci nedočkali. V roce 1996 byla formace uvedena do Rock'n'rollové síně slávy.

Paul Kantner byl letos vybrán mezi osobnosti, které v rámci letošních Grammy obdrží speciální cenu za celoživotní dílo. Své pocty se však už za života nedočká, 15. února se tak na něj bude na slavnostním galavačeru v Los Angeles alespoň vzpomínat. 

NME, jm

zavřít