BLOG: Být offline na koncertě je cool!

Vydáno 28.07.2019 | autor: redakce

"Pssst. Teď prosím všichni schovejte své telefony. Myslím to vážně, vychutnejme si všichni společně tenhle moment," vybízela letos publikum víla Florence Welch během svého vystoupení na festivalu Colours of Ostrava. Zněla píseň Dog Days Are Over a smartphony postupně mizely z prostoru nad hlavami posluchačů.

BLOG: Být offline na koncertě je cool! BLOG: Být offline na koncertě je cool!

Atmosféra byla rázem intimnější a publikum propojenější s umělkyní. Ničí telefony dojmy z koncertů? Na tenhle nešvar moderní doby si stěžuje mnoho umělců. Schovat mobil během koncertů ponoukají například Alicia Keys, kapela The Lumineers nebo Björk. "Pokud je pro někoho mobil tak důležitý, že bez něho nevydrží dvě hodiny, tak nevím. Asi je čas na psychologa," prohlásil Jack White při rozhovoru v deníku Toronto Star.

BLOG: Zákaz focení koncertů mobilem? Ano, nebo ne? Spíše ano, řekl bych...

Lidové noviny vydaly letos článek o zákazu mobilních zařízení na již zmíněném festivalu v Dolních Vítkovicích. Zatímco v tomhle případě se jednalo o aprílový žert, některé zahraniční festivaly berou podmínku vážně. Například účastníci FLY Open Festival v Edinburghu musí telefony odevzdat do speciálního pouzdra, kde si ho na konci akce vyzvednou. Organizátor Tom Ketley to pro britský deník Metro okomentoval takto: "Film v kině lidé také nevnímají skrz kameru svých telefonů, tak nevím, proč by to u koncertů mělo být jinak."

Koncerty nejsou jediným místem, kde lidé věnují víc pozornosti svým telefonům než přítomnému dění. Nechat své mobilní telefony hluboko v kapse vyžadují po svých návštěvnících i některé světové restaurace a turistická města. Zástupci švýcarského městečka Bergun zákaz vysvětlují jako obranu proti závisti na sociálních sítích.

Z té lepší stránky, po koncertě smartphony ulehčí proces hledání kamarádů v davu lidí, zvláště na větších letních festivalech. Moderní technologie umožní přehrát živě koncert oblíbeného umělce bratrovi, který musí ležet v nemocnici, nebo kamarádce na druhé straně světa. Většinou však za účelem nahrávek stojí touha pochlubit se svým přátelům a známým na sociálních sítích. Obzvlášť při nočních koncertech kvalita nahraných útržků písniček nebývá dobrá a na video se stejně později nedá dívat.

"Lidé, kteří si dění zaznamenávají na kameru ve svém mobilu, většinou považují své fotky a videa za své osobní vzpomínky. Jenže snímky jsou jen prezentací prožité zkušenosti, ne zkušenost sama," komentovala problematiku profesorka kognitivní psychologie Linda Henkel pro magazín Pitchwork.

Text: Tereza Hrabinová

Témata: mobily, koncerty, Colours Of Ostrava, Florence Welch

zavřít