POST SCRIPTUM (52): Muzikanti o Brexitu: Disclosure se stěhují na Mars za Bowiem, Ellie Goulding má strach

Vydáno 30.06.2016 | autor: Simona Knotková

Británie má od minulého týdne rozhodnuto: padesát dva procent jejích občanů se v referendu vyjádřilo, že si už nepřeje být nadále součástí Evropské unie. Nejenom napříč sociálními sítěmi se k dění vyjadřují muzikanti a vesměs netají své zděšení. V novém Post Scriptu se podívejte na Brexit očima některých z nich.

POST SCRIPTUM (52): Muzikanti o Brexitu: Disclosure se stěhují na Mars za Bowiem, Ellie Goulding má strach Muzikantům není lhostejné, kam jejich země kráčí

"Nemyslím si, že bychom o tom měli rozhodovat. Každou noc vidím v televizi politiky, kteří říkají, jak zku*veně důležité rozhodnutí je před námi a Británii to navždy změní. Chci říct: OK, proč, ku*va, neděláte to, za co vás platíme, což je vedení téhle země a rozhodování se? Co chcete po lidech? 99 % z nich v hlavě vůbec nic nemá." (Noel Gallagher před referendem)

POST SCRIPTUM (28): Picasso rock'n'rollu, mimozemský anděl. Jak na Davida Bowieho vzpomínají Madonna, Paul McCartney nebo Yoko Ono?

"Co je to za premiéra, který svolává referendum a nemá pak žádné další plány? To je lehkovážné. Naprosto ostudné. Kde je premiér teď? Boris Johnson? Nebo kdokoliv, kdo má tu moc? Co se tu děje? Upřímně bych se cítila klidnější, kdybych se teď dozvěděla, že budeme žít pod diktaturou Kardashianů." (Lily Allen)

PODLE ALBARNA BYLI BRITOVÉ ŠPATNĚ INFORMOVANÍ

"Dnes se mi vystupuje opravdu s těžkým srdcem. Podle mého názoru naše demokracie selhala, protože jsme byli špatně informovaní. A jenom vám chci všem říct, že až odsud odejdeme, můžeme to ještě změnit. Je to možné." (Damon Albarn davu na Glanstobury)

"Hodně z voličů byli sedmdesátníci, tedy generace, u níž se bavíme, jestli má mít ještě vůbec řidičské průkazy. Myslím, že pokud jim nechcete dát ani řidičák, možná byste jim neměli dávat do rukou naši budoucnost. Starší generace zvolila to, co mladá nechce. Mám dojem, že byla okradena o přátelské, partnerské a pracovní příležitosti. Tolik věcí teď ztratíme, když nebudeme součástí Evropské unie." (Matthew Healy, The 1975)

vložte odkaz, text nemažte

"Jako kapela v Evropě rádi hrajeme a jsme její součástí. Toto rozhodnutí nereprezentuje nás, naši generaci ani generaci, která nás následuje. Jednoho dne snad dosáhneme větší jednoty a pobízíme naše fanoušky, aby pro to pracovali stejně usilovně, jako budeme my." (Coldplay)

"Nikdo nikdy neřekl, že většina ví, co dělá. Další důvod pro zbytek nás, kteří musí držet pospolu. Ať žije odpor!" (Johnny Marr)

ZAYN NERAD VIDÍ ROZDĚLENOU SPOLEČNOST

"Je velmi smutné vidět tak rozdělenou společnost, hlavně co se krajů, generace a třídy týče. Aby to fungovalo, musíme teď držet u sebe." (Zayn Malik)

"Jsem zdrcená z té zprávy. Tohle je ta nejvíc devastující věc, kterou jsem během svého života zažila. Ráno jsem cítila strach jako ještě nikdy předtím." (Ellie Goulding)

"Co to má, ku*va, znamenat? Pořád to nechápeme. Stěhujeme se na Mars za Bowiem." (Disclosure)

BREXIT LZE BRÁT I JAKO BUDÍČEK

"Je to smutný den. Ekonomický dopad zcela určitě způsobí, že voliči budou litovat svého rozhodnutí. Nigel Farage nám až dosud říkal v televizi lži a sra*ky. Uvidíme, co bude dělat teď. Je to příšerný člověk." (Niell Horan)

"Věřím, že selhání EU, ať už jsem pro nebo proti ní, není součástí většího selhání. I když to pro nás v nejbližší budoucnosti bude bolestivé, včetně nás umělců a muzikantů, mám pocit, že je třeba udělat revoluci struktur, na kterých jsme naši společnost vybudovali. Je to pro nás budíček." (Bat For Lashes)

POST SCRIPTUM (47): Punk is dead! Syn manažera Sex Pistols se chystá spálit jeho milionovou pozůstalost

Souhlasíte s uvedenými hudebníky? Nebo máte na Brexit zcela opačný názor?

text: Simona Knotková

Témata: Noel Gallagher, Lily Allen, Ellie Goulding, The 1975, Bat For Lashes, Coldplay, Disclosure, brexit, Evropská unie

zavřít