Na co se těšit v únoru: V Česku zahrají Scorpions, Zaz, Hurts i Helloween

Vydáno 04.02.2016 | autor: Ondřej Bambas

Únor je možná nejkratší měsíc v roce, neznamená to ale, že by posluchačům nepřinášel pořádnou hudební nálož. Z desek si na své přijdou fanoušci Kanyeho Westa i Eltona Johna, z velkých koncertů u nás uvidíme Scorpions, Hurts, Zaz či Disclosure. A za zmínku stojí i pár klubovek. Tady je našich 15 tipů. 

Na co se těšit v únoru: V Česku zahrají Scorpions, Zaz, Hurts i Helloween Hurts vystoupí v Praze 25. února

KOLLEKTIV TURMSTRASSE
co:
milovníci Berlína a legendární český DJ to pořádně rozjedou
kdy: 5. února - Roxy, Praha
Nemají rádi škatulky, milují Berlín, nebojí se experimentovat a neradi se nechávají ovlivňovat. Do Prahy míří další zástupci Solomunova německého labelu DIYNAMIC, mistři producentského řemesla, kteří neváhají vystoupit z davu a vydat se ještě nikým neprošlapanou cestou, Kollektiv Turmstrasse. "Cesta je pro nás důležitější než odměna, za kterou míříme. Hudba není složitá věda, je to umění," popisují pánové svůj emotivní styl balancující mezi minimalem, deep housem a atmosférickou elektronikou. Funguje skvěle jak při domácím poslechu, tak především v klubovém prostředí. Jako support vystoupí RIsto a DJ Tráva, který u této příležitosti oslaví 51. narozeniny.

Elektronická zima v Roxy: Diváky rozehřejí Fred V & Grafix, Kollektiv Turmstrasse nebo London Elektricity

ELTON JOHN
co:
britský Sir přichází se studiovým zářezem číslo 32
kdy:
5. února
V listopadu dorazí Elton John po třech letech do Prahy a kromě nestárnoucích hitů jistě zapěje i něco z nové desky. Wonderful Crazy Night, to je 10 skladeb, na které produkčně dohlížel T-Bone Burnett. Pro Eltona jde už o studiovku s pořadovým číslem 32. Recenze té minulé, The Diving Board z roku 2013, ale dávají tušit, že 68letý umělec má i v pokročilém věku co říct. Eltona v Praze uvidíme 26. listopadu v O2 areně. 

Co vychází v únoru: přehled novinek



NITE VIBES: POLAR INERTIA

co: další vydání nite vibes s živou performance tajemného uskupení Polar Inertia
kdy: 5. února - MeetFactory, Praha
Působení Polar Inertia daleko přesahuje hranice hudby. A podobně jako jako jejich hudba dokáže konfrontované osoby dostat na jiná místa a do jiných sfér, než jsou zvyklé. V jejich profilu stojí popis: "Nejsme nikdo, protože chceme být nikým. A být nikým znamená, že musíme být všude a nikde." Naštěstí pro fanoušky, jedním z oněch míst bude nyní smíchovský klub MeetFactory. Kromě Francouzů přenášejících posluchače do druhé dimenze bude hostem nite vibes německá DJka Dr. Rubistein. V Berlíně usazená hudebnice už prokázala své kvality v klubech jako Berghain nebo Stattbad. Vstup na akci stojí 250 Kč a lze jej pořídit pouze na místě.

KANYE WEST
co: vychází "nejlepší album všech dob", poprvé zazní živě v Kině Lucerna
kdy: 11. února
Ani týden před vydáním nového alba Kanyeho Westa se nedá s určitostí říci, jak se bude jmenovat a jaké písně na ní nakonec najdeme. West začal pokračovatele Yeezuse natáčet v létě 2014. Jako první byl představen singl All Day, který se podobně jako další skladby Only One nebo FourFiveSeconds na aktuální tracklist nedostal. Díky napůl obnovené sérii GOOD Music jsme už ale měli možnost slyšet tracky Real Friends a No More Parties In L.A. Seznam hostů se také nedávno rozrostl a po zpěvačce Sie či raperovi Kendricku Lamarovi by se mohli na desce objevit hudebníci P. Diddy, Chance The Rapper či dokonce André 3000. 11. února v deset večer máte navíc možnost v pražském Kině Lucerna zhlédnout živý přenos vystoupení z New Yorku, kde bude poprvé album představeno.

MAXENCE CYRIN
co: pianista Maxence Cyrin se vrací do Prahy představit album Novö Piano II
kdy: 11. února - Palác Akropolis, Praha
Známý francouzský pianista a skladatel nachystal na konci minulého roku novou sbírku piánových coverů. Notoricky známými skladbami Clubbed To Death, Black Hole Sun nebo Jump tak rozšířil povedené klavírní verze písní od Nirvany, Beyoncé či Pixies. Zasloužený úspěch sklízí skladatel díky své precizní a citlivé práci, kterou do trasformace vkládá. Vznikají tak zcela nová, jedinečná díla, které o to více vyniknou naživo. Na prvním dílu Novö Piano spolupracoval Maxence s Marcem Collinem z Nouvelle Vague. Do našeho hlavního města se nyní vrací po čtyřech letech, kdy představoval svou autorskou desku The Fantasist.

JAZZ FEST BRNO
co: letošní ročník populárního jazzového festivalu zná kompletní program
kdy: 12. února – 28. dubna
12. února proběhne první vystoupení v rámci Jazz Festu Brno. V brněnském Sono Centru vystoupí Wynton Marsalis s Jazz At Lincoln Center Orchestra. Pro velký zájem hned dvakrát. Dalšími hvězdami letošního ročníku jsou zpěvák Gregory Porter nebo Wayne Shorter Quartet. Z domácí scény se tentokrát představí například Skety společně s Ondřejem Rumlem a Matej Benko Quintetem či Petr Dvorský, který ve společnosti hostů slaví 50. narozeniny. Stejně jako v minulých ročnících, kdy nás navštivil Avishai Cohen nebo Chick Corea, je také o nastávající koncerty zájem a lístky mizí. Kompletní program najdete na oficiálních stránkách festivalu.

THE ELWINS
co: do České republiky míří poprvé indie-rockoví The Elwins
kdy: 12. února – NoD, Praha
V rámci Free Mondays se u nás premiérově představí čtveřice The Elwins, která je momentálně nominována na Juno Award v kategorii Breakthrough Group Of The Year. Své první LP vydali Kanaďané v roce 2012, loni jim pak vyšla druhá deska Play For Keeps, na níž lze najít také úspěšný singl So Down Low, který si jedna kanadská firma vypůjčila do své reklamy. Společně s The Elwins vystoupí v prostoru NoD, kam se některé z koncertů Free Mondays v Roxy budou v budoucnu přesouvat, domácí kapela Stakehouse Orchestra. Té brzy vyjde debutové album, z něhož jistě zahraje nějaké ukázky. A nejlepší je, že i tento koncert je s volným vstupem.

DISCLOSURE
co: hvězdy současné elektronické scény vypustí svou šelmu naživo
kdy: 14. února - Malá sportovní hala, Praha
V Praze představí Disclosure nové album Caracal, pojmenovanou podle šelmy. Podílely se na něm hvězdy jako Sam Smith, Lorde nebo The Weeknd. Bratři Lawrencovi aka Disclosure debutovali v roce 2013, kdy bylo mladšímu ze sourozenců Howardovi pouhých 18 let. Album Settle si získalo pozornost hlavně díky singlu Latch, který vznikl ve spolupráci se Samem Smithem. Díky němu se jak Disclosure, tak Sam Smith dostali mezi nejskloňovanější jména současného mainstreamu.

RECENZE: Disclosure vypustili šelmu, která nekouše

ZAZ
co: francouzská šansoniérka se do České republiky nepřestává vracet
kdy: 14. února - DRFG aréna, Brno
Francouzská zpěvačka Zaz se českého publika zřejmě nehodlá nabažit. Koncem loňského roku u nás odehrála hned tři koncerty, když dvakrát vyprodala pražské Forum Karlín a téměř naplnila i kapacitu Ostrava Arény. Další českou štaci má v plánu na Valentýna, tentokrát se na ni mohou těšit v Brně. Zaz se u nás těší velké oblibě, poslední dvě alba Recto verso a Paris se velmi rychle dostala na špičku prodejní hitparády.  V únoru u nás vyjde také její nový živák, který si jistě budou moci fanoušci na koncertě pořídit. 

LIVE: 5 důvodů, proč Zaz stála znovu za návštěvu

GRAMMY
co: nejslavnější hudební ceny budou uděleny po 58.
kdy: 15. února - Los Angelese
Favoritem letošních Grammy bude rapper Kendrick Lamar, který od akademie získal hned 11 nominací. Po sedmi šancích mají Taylor Swift a The Weeknd. Zraky hudební veřejnosti se budou ale určitě upínat i ke speciální poctě Davidu Bowiemu, o niž se postará Lady Gaga. Zpěvačka předvede medley jeho hitů. Vystoupí i Adele, Ellie Goulding, Kendrick Lamar, James Bay, The Weeknd a další hvězdy současné pop music. Moderovat bude již tradičně LL Cool J.

HELLOWEEN
co: německá sebranka zahraje u nás hned dvakrát
kdy: 19. února - Euronics, Zlín, 20. února - Forum Karlín, Praha
Po velkém úspěchu v loňském roce, kdy byli Helloween headlinerem na festivalu Benátská!, se populární Němci po několika měsících vrací do České republiky. Dorazí společně s novopečeným albem My God-Given Right! Právě to nám nestárnoucí power-metalová legenda představí.  Spolu s nimi přijede i hard-rockový fenomén GOTTHARD. Ve Zlíně se obě kapely zastaví 19. února v hale Euronics, 20. února pak zavítají do Fóra Karlín v Praze. 

PAROV STELAR
co: electroswingová hvězda potěší fanoušky v Praze
kdy: 20. února - Tipsport aréna, Praha
Parov Stelar vystupuje po celém světě se svou kapelou Parov Stelar Band, občas i ve třech jako Parov Stelar Trio. Proslavil se nejen osobitým electroswingem, ale také samplováním na nejvyšší úrovni a kombinací různých hudebních stylů v něco nového. Spolupracoval s umělci, jako jsou Tony Bennett & Lady Gaga, Marvin Gaye, Lana Del Rey, Brian Ferry a mnozí další. Vydal 6 alb, víc než 20 EPs a prodal víc než 250 000 alb. Bude Tipsport aréna plná?

HURTS
co: britské synthpopové duo vyjíždí na své dosud největší turné
kdy: 25. února - Malá sportovní hala, Praha
Nadcházející turné bude tím největším v dosavadní historii Hurts. Bude mít přes 20 zastávek a koncerty se odehrají i na velkých stadionech či v renomovaných halách, jako jsou Brixton Academy v Londýně nebo Hartwall Arena v Helsinkách. Už 25. února Hurts přijedou své nové album Surrender, vydané loni na podzim, představit i do pražské Malé sportovní haly. Dvojice se k nám vrací často a ráda. O zájem fanoušků se nikdy bát nemusí. 

DETROIT SWINDLE
co: Do Roxy poprvé přijíždí amsterdamské DJské a producentské duo
kdy: 26. února - Roxy
Dohromady to dali v roce 2011. Spojila je fascinace odkazem detroitské hudební scény. Ta byla místem, kde se v šedesátkách a sedmdesátkách odehrávalo vše podstatné v soulu i elektronice. Proto Detroit. A proč Swindle (česky podvod)? Protože kluci to všechno tak trochu obrací po svém a dávají tomu hudební náboj nasáklý evropskou taneční scénou. Propojují house se soulem a funkem takovým způsobem, že je to pořád ještě klubová hudba. Jejich sety jsou energické a deephousové linky jsou protkané groovy atmosférou.

SCORPIONS
co: přes půl století hrající veteráni jsou stále při chuti
kdy: 27. února - O2 arena, Praha
Není tomu tak dávno, co jsme jednu z nejslavnějších a nejdéle hrajících kapel mohli zahlédnout loni v Pardubicích. Tentokrát zazní největší a nejoblíbenější hity jejich přes 50 let dlouhé kariéry již příští měsíc v pražské O2 areně. Svých nahrávek prodali Scorpions více jak 100 milionů. Skupina vznikla v roce 1965 zprvu jako žákovský soubor, který založil Rudolf Schenker. Zažili časy, kdy v NHL hrálo pouhých šest týmů, i první filmy o agentovi Jamesi Bondovi. Chuť do koncertování je přesto neopouští.

text: Josef Martínek, Ondřej Bambas

zavřít