ROCKBLOG: Hana Holišová vyhrála, show Tvoje tvář má známý hlas skončila. Ale určitě se vrátí

Vydáno 12.06.2016 | autor: Josef Martínek

Po deset sobotních večerů kralovala na českých televizních obrazovkách první řada soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Klání, ve kterém se známé osobnosti předháněly v tom, kdo zvládne nejlépe napodobit hudební hvězdy, pravidelně mířilo skoro ke dvěma milionům sledujících. Vítězkou první série se ve finále nakonec stala Hana Holišová.

ROCKBLOG: Hana Holišová vyhrála, show Tvoje tvář má známý hlas skončila. Ale určitě se vrátí Hana Holišová jako Edith Piaf v jednom z dílů show Tvoje tvář má známý hlas

VÍC NEŽ O ZPÍVÁNÍ JDE O PŘEVLEKY

Pravdou však je, že víc než Hana Holišová vychází z celého projektu triumfálně hlavně TV Nova. Po slabší odezvě posledních ročníků SuperStar či Hlasů zase konečně našla hudební formát, který láká lidi k obrazovkám. Co na tom, že slovo "hudební" je tu vlastně spíš jen symbolické - nejde tu totiž o pěvecké výkony. Jak by taky mohlo, když musí Ivana Chýlková zpívat s vycpávkami v puse, aby při coververzi hitu Yvonne Přenosilové vypadala mladě, a David Kraus má při napodobování Davida Bowieho kromě červených vlasů a klaunovské image navrch i jeho zuby. Tvoje tvář zkrátka divákům dává hlavně to, co chtějí vidět, nikoliv slyšet.

POST SCRIPTUM (49): Do show Tvoje tvář má známý hlas prý dorazil rasismus. Jakub Kohák si podal Věru Bílou

Časy, kdy se hudební pořady komerční televize ještě snažily hledat talentované zpěváky, jsou tak nejspíš minulostí. Proč by televize měla vypisovat konkurz na novou hudební hvězdu s malou šancí, že se vítěz skutečně uchytí, když může najmout showbyznysové profesionály a výsledný divácký efekt je mnohonásobně vyšší. Kdo by se chtěl dívat na "vážné vystoupení" neznámého zpěváka, jehož jméno nejspíš brzy zapomene, když může vidět Michaela Jacksona, Edith Piaf i nahou Miley Cyrus na demoliční kouli a mít pocit, že je to legrační. Televizní divák rád žije ve světě iluzí a pompy: a čím větší "wow efekt", tím líp. Nutno přitom ocenit, že kostyméři odváděli skutečně výbornou práci, a ač nebyli soutěžící ve své kůži, ale hráli roli, k pěveckým fiaskům taky nedocházelo. Není divu, že se pak videa šíří po sociálních sítích jako vir.

POŘAD BUDE POKRAČOVAT

Škoda že s podobnou velkolepostí nepřistoupila televize k výši finanční odměny, kterou vítězka zajistila nadaci Krtek, přispívající na dětské pacienty s onkologickým problémem. Zatímco vítězové SuperStar byli odměňováni miliony, nemocné děti dostanou 150 tisíc korun. Očima běžného smrtelníka je to sice stále krásný obnos, ovšem vezmete-li v potaz, jak moc Nova z deseti dílů vytěžila, jde vlastně o drobné.

POST SCRIPTUM (43): Hudební show Tvoje tvář má známý hlas boří statistiky sledovanosti. Právem!

Protože v televizní bitvě platí jednoduchý zákon "ždímat, dokud to jde", o budoucnost se zatím Tvoje tvář bát nemusí. Už před časem bylo potvrzeno, že Nova chystá i druhou sérii. Pokud nepatříte do masové většiny těch, kteří si pořad oblíbili, nezbývá než se s jeho existencí s nadhledem prostě smířit. O umělecký zážitek tu už ze samotné podstaty estrády nejde a po technické stránce je vlastně udělaný dobře. 

zavřít