Korben Dallas interview: Předělat Kollerův megahit Chci zas v tobě spát? To je jako udělat graffiti na národní památce

Vydáno 21.03.2017 | autor: Hana Bukáčková

Slovenští Korben Dallas vydali nové album Stredovek, jehož obsah by měl být stejně "syrový" jako jeho název. V rámci turné k nové desce zavítají na pár koncertů i do České republiky. S Jurajem, Lukášem a Ozem jsme si povídali nejenom o zmíněném albu, ale i o tom, s jakými reakcemi se setkali při předělávce Kollerova megahitu.

Korben Dallas interview: Předělat Kollerův megahit Chci zas v tobě spát? To je jako udělat graffiti na národní památce Korben Dallas interview: Předělat Kollerův megahit Chci zas v tobě spát? To je jako udělat graffiti na národní památce. Foto: Čestmír Jíra

Titulek našeho minulého rozhovoru zněl:  "České ženy se usmívají více a pěkněji než ty slovenské"… Nezanevřely na vás za to Slovenky?
J: Máme takovou teorii, že když nastane nějaký průser, tak máme být ticho, takže jsme byli ticho. (smích)
L: … nebo povídat vtip. (smích)
J: Některé byly trochu naštvané.
O: Psali mně i soukromé zprávy, že jsem to přehnal.
J: Podle mě si Slovenky povídaly, že už nevíme, jak na sebe v Čechách upoutat pozornost.

Korben Dallas interview: České ženy se usmívají více a pěkněji než ty slovenské

Co jste minule slíbili, to jste také dodrželi: vydáváte novou desku. Na co se můžou fanoušci těšit?
L: Mám totiž smysl pro termíny, a tak na desce najdete krásných 11 nových věcí, které mají energii. První reakce jsou velmi pozitivní a není to jen blud v naší hlavě. (smích) Plus na podporu alba pojedeme česko-slovenské turné.
J: Za každou písničkou mám nějaký příběh, každou považujeme za plnohodnotnou, a ne jen nějakou vatu. Všechny mají pro mě význam a vznikaly svým specifickým způsobem. Myslím si, že mají textový či hudební nápad. Možná na desce nebudou žádné megahity, to se dozvíme časem, ale pro mě je to velmi kompaktní dílo, které by bylo dobré poslouchat naráz jako celek. 

Kdo se na nich autorsky podílel?
J: Lukáš napsal většinu textů. Múry napsal Ozo. 95 jsem složil já, Vzdať sa přidala slovenská novinářka Jana Shemesh.

Jak došlo ke spolupráci se slovenskou novinářkou?
L: Jana píše a bloguje, v jednom blogu se mi líbila atmosféra s texty, které tam měla. Z toho se vybraly určité pasáže, které se použily na písničku.

Proč album nese právě název Stredovek?
J: S tím přišel Ozo a hned se nám to zalíbilo, protože slovo Stredovek evokuje různé obrazy a pro každého může znamenat něco jiného. U mě to symbolizuje střední věk. Dále ve mně evokuje tmu, zimu a surovost, ale v tom dobrém slova smyslu bez laminátů a příkras. Když jsi byl ve středověku, tak ses dotýkal jen surových materiálů a žil v takovém surovém prostředí. Ta surovost je podle mě i na tom albu, resp. je jí tam dost v tom smyslu, že tam nejsou použity žádné digitální věci, jen čistě nástroje. Většina písniček vznikla tak, že jsme nahrávali všichni naráz, některé songy přišly v zárodku do studia a večer z nich vzešla hotová skladba. 
L: Je pravda, že pro mě to bylo slovo z jiného vesmíru, ale potom jsem si uvědomil, že se jedná o velmi silné slovo, které není tolik používané. Všichni si ho zapamatují a to je taky důležité.
O: Jedna historička povídala, že při vyslovení slova středověk se jí vybaví ticho a smrad - a to se mi líbí. (smích)

Píseň Nič sa nepýtaj prý vznikala delší dobu, údajně jste nevěděli, jak ji uchopit. Jak je to možné?
J: Hrál jsem si ji na kytaru asi rok a půl, ale do posledního týdne jsme nevěděli, jak ji dotáhnout. Měla hodně verzí, jedna s klavírem, jedna jako Depeche Mode, když byli méně známí…

Ako para a Vietor jsou slyšet ženské vokály, komu patří?
J: V Ako para je moje manželka, ta poví jednu větu. (úsměv) Na konci Vietor je stupňovaná část, ta si žádala vokál, který nám obstaraly děvčata z Cambiar La Música, jež s námi jela podzimní turné.

Jak jste na tento dívčí sbor přišli? A jak vzpomínáte na zmíněné podzimní turné?
L: Viděli jsme je v létě na festivale, kde jsme u jejich vystoupení zpozorněli a pak jsme se s nimi seznámili. Proto nás napadlo, že bychom s nimi mohli něco udělat. Vystupovat s nimi bylo velmi milé, byl to jiný svět, plný energie.
J: Byly veselé a mladé, zatímco my staří a bez energie. (smích) 

LIVE: Korben Dallas si podmanili pražskou Akropoli, překvapila je Aneta Langerová

KLIP BY NEMĚL PŘEBÍT TEXT PÍSNIČKY

Nyní jste vydali už druhý klip, je k písni Nič sa nepýtaj… spolu s Oranžovou jsou oba klipy nehrané, proč?
J: Máme pocit, že na YouTube se časem dostanou písničky tak jako tak, a je lepší to mít pod kontrolou, dát to tam v dobré kvalitě a doplnit texty takovým obrazem, aby je nepřebil. Písnička musí zůstat dominantní a atmosféru je třeba doladit obrazem. A to byl i případ Nič sa nepýtaj, který vyjadřuje mimozemskou atmosféru, jsou to záběry z dovolené mého kamaráda po Islandu.

Ke které písni plánujete další klip?
J: Vypadá to, že k písni Vietor, ale na to si ještě chvíli počkáme. 

KŘEST? MOŽNÁ STŘEDOVĚKÝM ZPŮSOBEM

Na co se můžou fanoušci těšit během turné?
L: Na koncertech v Praze a Brně s sebou budeme mít hosta - Houpací koně - a třeba do Košic s námi pojede Katka Máliková. Oficiální křest máme v plánu v Bratislavě a v Praze. V Praze nám desku pokřtí Aneta Langerová, se kterou jsme před dvěma lety nazpívali písničku Sen.
O: Chtělo by to pokřít středověkým způsobem, bičem krví, upálením. (smích)
J: Nebo smradem a tichem. (smích)
L: Původně jsme chtěli, aby nám novou desku pokřtili v Praze kluci ze Zrní, ale zrovna budou hrát. Tak jsme se domluvili aspoň na tom, že my pokřtíme novou desku jim, vydávají ji 31. března. 

Od doby, co jsme se neviděli, vyšel váš cover Kollerova hitu Chci zas v tobě spát, s jakými reakcemi jste se setkali?
J: Pro mnoho lidí to bylo jako kdybys udělala graffiti na národní památce… ale to je tak, když po svým předěláš stadionový hit. (úsměv) Popravdě bych to chtěl slyšet tak, jak to nazpíval Oskar Petr, který to složil, se španělkou. Každopádně to pro nás byla zajímavá zkušenost.
O: Zpočátku byly reakce rozpačité, ale postupem času se začaly objevovat pozitivní ohlasy. Však láska není jenom šťastná, ale může být i neopětovaná apod.

vložte odkaz, text nemažte

Vytvořili jste titulní píseň ke krimi seriálu Za sklom, rýsuje se něco dalšího?
L: Rýsuje se pokračování seriálu. (smích) Asi použijí i nadále naši písničku a budeme spoluvytvářet scénickou hudbu k němu.
O: Jinak Juraj nazpíval písně k dalším seriálům.

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?
L: V rámci Balcony TV jsme hráli v Ostravě v jedné vítkovické věži a taky v UFO na bratislavském nejznámějším mostu.
J: Hráli jsme na Chopoku v Tatrách, kde jsme si sebrali plné ruce aparátů a nechali jsme se vyvézt skoro stoletou lanovkou, na které jsme nebyli díky plným rukám jištěni. 

Otázka na závěr: Ozo, kam chodíš na ty vtipné statusy na Facebooku?
O: Je to moje psychohygiena. Když mám špatnou náladu, tak tam hodím něco veselého, čím pobavím jak sebe, tak hlavně mé kamarády, a to mi rázem zlepší náladu.

Česká část turné Stredovek:
1. 4. Praha, Palác Akropolis – křest alba + host: Houpací koně
19. 4. Plzeň, Anděl Music Bar
20. 4. Brno, Fléda – host: Houpací koně
21. 4. Ostrava, Garage Club
1. 5. Olomouc, EDO / Ekojarmark

Text: Hana Bukáčková, foto (rozhovor): Čestmír Jíra

Témata: Korben Dallas, Stredovek, Nič sa nepýtaj, Aneta Langerová, Zrní

zavřít