Zeller (Cocotte Minute) interview: Na spoustu tvrdých kapel je smutný se koukat

Vydáno 01.10.2019 | autor: Hana Bukáčková

Cocotte Minute podzimními koncerty oslaví už patnáct let od vydání svého debutu Czeko. "Nejsme hardcorový debilní sklepní metal a ani nechcem bejt. Prostě jsme u naší show záměrně změnili první dojem a strašně to zafungovalo. Můžeme začít pracovat s debilnějším publikem a sláva by možná přišla okamžitě, ale já bych tím úspěchem pohrdal," říká zpěvák Zeller o nové image. 

Zeller (Cocotte Minute) interview: Na spoustu tvrdých kapel je smutný se koukat Zeller (Cocotte Minute) interview: Na spoustu tvrdých kapel je smutný se koukat

Od loňska, kdy jste vydali EP Veď mě!, jste opět obměnili sestavu. Co se stalo?
Kytarista Peter si chtěl dát pauzu, aby měl čas na svoji vlastní muziku. Přišel k nám původně na pomoc vykrýt jedno turné, když nedopadl tehdejší konkurs. Ale než jsme se dokopali k novýmu konkursu, stihnul odjet turné tři nebo čtyři. Ale hned jak Peter skončil u nás, přišlo mu nečekaný lano z Krucipüsku, čili žádnej klid stejně nemá (smích). A na tom novým konkursu jsme objevili Romana. Tedy, on se hlásil už předtím, ale nám to tehdy nějak neseplo. Hrál v X Left To Die - jedný z mála tvrdejch kapel ze severních Čech, která se dokázala prosadit. Kvůli tragický smrti zpěváka Davida to ale tehdy zabalili. Roman prostě přišel a okamžitě se zdálo, jako by tam byl odjakživa. To se stává málokdy.

Cocotte Minute vyráží na podzimní turné s názvem Czeko 15 let tour

Ale i bubeník je nový…
To ani ne. Štěpán nastoupil už v průběhu nahrávání Veď mě! Starej bubeník byl excelentní hráč, určitě jeden z nejlepších v republice, ale naše sociální interakce už byly dost vražedný. Prostě extrémní extrovert nemůže s tou naší introvertní autistickou partou dlouhodobě fungovat. A to i co se dlouhodobýho plánovaní týká. V tomhle je Štěpán - samozřejmě kromě skvělý hry - total profi. Když se dneska všichni domluvíme na termínu za dva a půl roku v sobotu v 16 h, tak už se nemusíme potkat až do tý soboty a já vím, že tam všichni v 16 h budeme. U kapel, jako jsme my, už je naprostá zodpovědnost součást systému.

Vizuálně jste se taky proměnili. Posunuli. Proč má Roman indiánskou čelenku a Czenda je za samuraje? Není to inspirace Dymytry, se kterými jste jeli jarní turné?
To je shoda náhod, že kostýmy dopadly na šňůru s Dymytry. Měly být o čtyři měsíce dříve. Přišel jsem s touto ideou - ninja, cyber voják, Skot, indián a dekadentní šansoniér v obleku. A pak nám s tím konceptem pomohla kamarádka Tereza Rumlenová, která to celý skvěle doladila. Když se podíváš na předchozí fotky a porovnáš je s aktuálníma, zjistíš, že se to srovnat nedá. Teď to hraje vizuálně. Vypadá to fakt dobře.

Cocotte Minute v Akropoli: EP Veď mě pokřtila fanynka

SPOUSTU LIDÍ HARDCOROVÝ VIZUÁL DĚSÍ

Ale neodvádí vaše nová stylizace pozornost od hudby?
Nemáme co skrývat a můžeme si dovolit odvádět pozornost. Muzika je nezpochybnitelná. Nic neskrýváme, děláme si z toho akorát trochu p*del. Vymaňujeme se ze žánru. Na spoustu tvrdých kapel je smutný se koukat. Je to často zabedněná nuda. Musí tam bejt odstup a já myslím, ze ninja metalák a indián je odstup jak prase. Přitáhne to nový lidi, protože spoustu z nich hardcorový vizuál děsí. Je to škoda, protože je to skvělá muzika, ale lidi nevnímaj muziku až tak přes žánry. Vnímaj ji přes to, co viděj a jak to na ně působí. My nejsme hardcorový debilní sklepní metal a ani nechcem bejt. Prostě jsme u naší show záměrně změnili první dojem a strašně to zafungovalo.

S Czendou jste zavedená autorská dvojice. Přispívají i mladí, nebo k písním nikoho nepustíte?
Nemaj k tomu, chudáci, ani příležitost. Ne že bychom je nepustili, ale proces vzniku je na nás dvou a nikdo jinej asi neměl ambici to řešit, potřebu si něco dokazovat, protože je to od Czendy dobrý. Překopat věci po něm není p*del. Salma měl píseň na předchozí desce, jinak je to od "Rituálu" samej Czenda.

Jsi pověstný tím, že děláš atypický stage diving. Co bude teď? Nemáš strach, že tě lidé pustí?
Pořád to "tuním". Takze po člunu, dveřích od WC a bílý labuti jsem teď nasadil labuť černou. Jasně že padám, počítám s tím. Poslední dobou jsem padal poměrně často, tak mi nezbylo nic jinýho než se naučit padat - musíš udělat parakotoul a zabalit se, nebo se snažit zachytit jiných. Přeci jenom je to přes dva metry vejška. Jo, už jsem říkal, že se na trhu objevila nafukovací pizza a obří hranolky? Přiští sezona bude divoká.

Vaší další specialitou bývá lezení po konstrukci a nasvícený kabel od mikrofonu…
Na konstrukci lezeš stejně jak po žebříku. Není to nic nemožnýho, jen ti nesmí uklouznout zpocený ruce. Snažím se pořádně držet, ale mikráky občas probíjej, jak tam je indukce. A to je tedy nepříjemný. Používám jednak mikrák s drátem, čili tam už běhaj nějaký proudy, a k tomu mám přidělanou ledkovou hadici. Ta hadice je z Číny, takže probíji taky. Bohužel, je na 220 voltů, takže to až taková p*del není, kdyby mě to fakt mělo pořadně šlehnout. Teď s jednou partou performerů vyrábíme prototyp z optických kabelů, aby to svítilo na akumulátory. Snad už to bude bezpečnější.

Aktuálně jedete turné k patnácti letům od debutu Czeko. Zahrajete všechny skladby z tohoto alba?
Všechny určitě ne. To by nikoho nebavilo. Přes Facebook jsme udělali výběr, kde si fanoušci vybrali šest věcí. Udělali jsme kompromis a zohlednili i ty fanoušky, kteří přijdou na nové věci.  

Překvapilo tě, že ve výběru chybí nějaká písnička?
Náš výběr byl z třetiny jinej než jejich. Nedostaly se Kořeny, a tak jsme si je tam museli přidat sami. Zbytek setlistu budou singly, které všichni znají a chtějí slyšet.

 

Hostem turné bude Vojtaano. Jak jste na něj přišli? Myslíš, že ho vaše publikum přijme?
Naše publikum ho přijme. Je otázka, jestli spíš jeho publikum přijme náš metal. Předtím jsme se neznali, ale máme stejného bookera a ten nám ho doporučil. Říkal, že by to mohlo fungovat. A já myslím, že bude.

ČAS NA FORUM KARLÍN JEŠTĚ PŘIJDE

Turné jste původně chtěli zakončit ve Foru Karlín, nakonec z toho sešlo. Měli jste velké oči?
Neměli jsme kolem sebe v začátcích příprav dostatečně silný tým. Podzimí turné se uzavíralo do května a my ten tým dostavujeme vlastně ještě teď. Je stále co zlepšovat. Forum Karlín se vyprodává poprvé, pak už to není zábavný. Když ho poprvé nevyprodáš, utrhneš si ostudu. Čas ještě přijde. Chtěl jsem to, nedopadlo to. Nevadí. Dáme to jindy.

Proč v Praze vystoupíte jen jednou? Brno i Plzeň mají po dvou termínech.
Nebyl už další termín. I o tento jsem se hádal s pěti lidmi ve třech klubech. (smích)

Budete mít nový merch, respektive oprášíte ke vzpomínkovému turné ten starý?
Máme limitku, která pravděpodobně bude k dostání jen na koncertech. Vychází z původního designu. Dan Kurz tomu naložil zase řádně a jsou z toho luxusní záležitosti. Symbióza je fakt dobrá. Jsme na sebe napojeni a jeden bez druhého bychom nedělali takový merchandising, jaký děláme. Co se týče holčičích věcí, přemýšlím, že bych to v budoucnu zkusil s grafičkou. To aby tam byl i holčičí pohled na věc.

Jak bude vypadat scéna? Posledně to byla multimediální show, předtím fakíři nebo akrobatka. Co teď?
Teď to bude úplně jednoduchý, vrátíme se na svůj začátek, takže bude jenom peklo.

Jak na začátky vzpomínáš?
Teď jsme dodělali klip k Czeku a lidi, kterým jsem ho posílal, by prý vůbec nepoznali, že je songu patnáct let. Je super, že věci, které jsme udělali před lety, fungují ještě dnes. Jako kdyby mezi tím těch patnáct let ani nebylo. Jeden z největších hitů, co jsme kdy měli. Nikdy jsme ho nepromovali a všichni ho přijali. Hráli jsme ho všude krom poslední šňůry, abychom vzbudili zájem a očekávání.

Proč jste k němu nenatočili klip už dříve?
Asi na něj nebyl správný čas. Písnička je výjimečná tím, že přesahuje nás samotný. Cítil jsem, že nemáme zkušeností, peníze, kontakty na to, abychom to udělali pořádně. Klip k takhle velký věci můžeš udělat jen jednou a z devadesáti procent to stejně po*ereš. Teď jsem cítil, že jsme dostatečně silní, abychom to udělali pořádně. Zajímavostí je, že jsme píseň ani nemohli předělat. Nepodařilo se nám otevřít původní nahrávací data. Paradoxní je, že všechny ostatní tracky otevřít šly. Na YouTube byla navíc skladba léta zablokovaná. Až teď jsem to vyřešil. Zjistil jsem, že když jsme nahráli desku, místo Czeka tam byly čtyři minuty ticha. Záhadná písnička. Přestože se nám nepodařilo ji otevřít, Mike, který nám dělal poslední desku, ji  skvěle zremasteroval a frekvenčně vyřešil tak, aby to víc "dejchlo". Technologie před lety byl jinde, takže tam dal současný zvuk. Klip je koncertní a každý má k tomu svůj příběh.

Co vlastně znamená Czeko?
To je pro každýho něco jinýho. Význam je hlavně v  "Takhle sis to přál, tak si to užívej". Z textu to pak všechno samo vyplyne.

V čem byla deska zlomová?
Vydat desku v té době bylo téměř nemožný. Uměly to jen velké labely, které malé kapely vůbec nezajímaly.

Od začátku vás lidé hodně srovnávají s Korn. Vadí ti to?
Vůbec, je to nu-metal a používáme stejné ladění, tím pádem to definuje zvuk. Muzika je postavená od riffů. Jen blbec ale může tvrdit, že zpívám stejně jak Davis. A krom toho, já umím i o dost líp česky. (smích)

Kde se vidíš s kapelou za dalších patnáct let?
Chtěl bych, aby na nás chodilo minimálně třikrát víc lidí. To by nám dalo klid, abychom přežili a mohli se tomu věnovat naplno. Nejlepší roky trávíme tím, že pracujeme pro někoho jinýho, protože ta naše umělecká práce nás neuživí. Určitě existuje cesta, jak zařídit, aby nás to živilo hned, ale my máme tu svoji, která je pro nás lidsky jediná možná. Chci mít publikum jako rovnocennýho partnera, aby nám to dávalo smysl. Můžeme začít pracovat s debilnějším publikem a sláva by možná přišla okamžitě, ale já bych tím úspěchem pohrdal. Umění je samozřejmě vždycky manipulace, ale myslím, že by mělo v první řadě nutit publikum růst, a ne ho jenom zakrmit. My jsme Cocotti, ne majitelé kapří farmy (smích). My neděláme kšeft na tom, co baví lidi. My děláme, co baví nás. Samozřejmě chceme úspěch, ale ne za každou cenu.

Co bude dál?
Chci udělat ke všem songům z Veď mě! klipy, zatím nemá smysl dělat další desku.

Termíny Czeko 15 let tour:
18.10. Příbram
19.10. Pardubice
25.10. Jablunkov
26.10. Ostrava
27.10. Zlín
7.+8.11. Plzeň
9.11. Vysoké Mýto
15.10. Nový Jičín
16.11. Moravská Třebová
28.11. Bratislava
29.+30.11. Brno
5.12. Praha
13.12. Liberec
14.12. Třebíč

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv kapely

Témata: Cocotte Minute, Zeller, Veď mě!, Czeko, Vojtaano

zavřít