Laďka Kozderková - V nemocnici zpívala do posledních chvil. Před smrtí umyla rodinný hrob, aby nešla do špinavého

Vydáno 06.07.2019 | autor: Roman Jireš

Letos 26. června by se sedmdesátin dožila muzikálová zpěvačka a herečka Laďka Kozderková. Rodačka z Brna by se vzhledem ke svému pěveckému a komediálnímu talentu pravděpodobně stala jednou z hvězd muzikálové scény, vzestupu tohoto žánru v Česku se však nedožila. Rakovině podlehla 17. listopadu 1986 ve věku pouhých sedmatřiceti let. 

Laďka Kozderková - V nemocnici zpívala do posledních chvil. Před smrtí umyla rodinný hrob, aby nešla do špinavého Laďka Kozderková - V nemocnici zpívala do posledních chvil. Před smrtí umyla rodinný hrob, aby nešla do špinavého


Smrt si říká rock'n'roll (388.) - Laďka Kozderková

Těžce nemocná zpěvačka se snažila zůstat na jevišti až do poslední chvíle. Ještě v září 1986 začala zkoušet svůj poslední muzikál Cikáni jdou do nebe. Se svými diváky se rozloučila měsíc před smrtí jako Judita Čuprová v muzikálu Zvonokosy.

Smrt si říká rock 'n' roll - Příběhy zesnulých hvězd

K blízké vidině smrti přistupovala Kozderková pragmaticky. Těsně před smrtí odešla na pár hodin na revers z nemocnice na Vinohradský hřbitov. Tam vyčistila rodinný hrob. "Chci jít do čistého," vysvětlovala. Lékaře šokovala, když zpívala v nemocnici jenom pár hodin předtím, než naposledy vydechla. Její hlas se prý rozléhal přes několik pater. "Myslím, že to byl nejkrásnější a zároveň nejstrašnější koncert v jejím životě, protože všichni věděli, že zpívá naposledy," prohlásila o něco později její dcera Lada.


Její Techtle Mechle jsou klasikou televizní zábavy

Kozderkovou znali diváci zejména ze scény Hudebního divadla Karlín, kde nazpívala celou řadu krásných rolí. Její výkon v muzikálu Hello, Dolly! údajně ocenila sama herečka Barbra Streisand, když v Praze natáčela film Yentl. "Kdyby tehdy zažíval muzikál takový boom jako dnes, našel by v Laďce Kozderkové hvězdu první velikosti. A dovolím si i tvrdit, že kdyby se narodila jako Američanka a zpívala na Broadwayi, tak by o ní uslyšel celý svět. Bohužel se však narodila na špatném místě a ve špatné době," uvedl její kolega a pozdější ředitel Hudebního divadla Karlín Ladislav Županič.

Nepřehlédnutelná žena se uplatnila i ve filmu. Nezapomenutelná je její role listonošky v komedii Trhák. Do povědomí filmových diváků se zapsala i jako úřednice ve Křtinách. Že zvládne i dramatickou hereckou polohu, dokázala v roli zhrzené milenky v Olmerově filmu Jako jed. Diváci Kozderkovou milovali jako komediantku v různých estrádách a její silvestrovská scénka Techtle Mechle s Jiřím Lírem z roku 1980 je naprostou klasikou tuzemské televizní zábavy. S televizními diváky se rozloučila v pořadu Abeceda s písní Já už vím. Když se v říjnu 1986 vysílal, byla už v nemocnici.



Kozderková už jako dítě zpívala v rozhlase a jako dvanáctiletá natočila první singl. Nikoho z jejího okolí to příliš neudivilo, protože jejím otcem byl  významný skladatel Ladislav Kozderka, který dceru nasměroval směrem ke studiu na konzervatoři. Před JAMU však dala přednost pražskému divadlu Rokoko, kde se uplatnila svým hlasovým rozsahem a komediálním talentem. "Laďka byla divadelní živel. Patřilo jí jeviště, které ovládala s bravurou a dokonalostí, byla absolutně bezprostřední. Nebylo jednoduché tenhle tryskající gejzír zvládnout, ale když se to podařilo, výsledek stál za to. Za tím vším byla dokonalá profesionalita, to, co velmi chybí dnešním různým rádoby hvězdičkám,"  vzpomínal Mojmír Weimann, režisér čtyř z jejích představení.

Hlas za tři zpěvačky, ale jen jedna deska

Je ironií a ukázkou"práce" tehdejších hudebních vydavatelství, že první dlouhohrající deska Laďky Kozderkové nazvaná Já už vím vyšla až po její smrti.  V polovině osmdesátých let začal Supraphon připravovat její profilové album. Mělo obsahovat písně z českých i světových muzikálů a mezi nimi měly být dialogy s Milošem Kopeckým. Odpovědní pracovníci nad vydáním váhali tak dlouho, až z natáčení desky sešlo. Teprve v roce 1988 vzniklo její jediné profilové album. Miloš Kopecký napsal na jeho přebal alespoň doprovodný text - "To, co se stalo, nás nesmí rozteskňovat. Řekněme si, že odjela někam k moři a že se jednou vrátí," uvedl herec, který o Kozderkové odmítal mluvit v minulém čase. 



Publicista a herec Jan Herget v knize s podtitulem Lady muzikál sčítal její dílo. Došel k třiatřiceti rolím v divadle (dvě už nestihla zahrát), sedmnácti ve filmu, desítkám v televizi a v rozhlase. "Hlasu měla za tři zpěvačky. Její tóny měly boky a voněly malinami i divadelními šminkami. Pokládala se do melodie jako plavec do vlny," konstatoval hudební publicista Jiří Černý.

V soukromém životě příliš štěstí neměla. Z prvního manželství s trumpetistou Richardem Kubernátem sice vzešla dcera Lada, soužití s alkoholikem, který později začal být závislý i na drogách, však nemělo dlouhého trvání. Jejím druhým mužem se stal známý herec a dabér Vlastimil Bedrna, se kterým měla dceru Vlastu. Také Bedrna měl problémy s pitím, a navíc slabost pro něžné pohlaví, zůstal však stát po jejím boku i v době, kdy se dozvěděla diagnózu rakoviny.

text: Roman Jireš

Témata: Laďka Kozderková, muzikál, Smrt si říká rock'n'roll

zavřít