Peter Jurkovič - Bluesman a kytarář, který vyrobil nástroje pro Erica Claptona, Jeffa Becka i Billyho Gibbonse

Vydáno 24.03.2018 | autor: Dominik Pavliš

Peter Jurkovič byl znám především výrobou kvalitních kytar. Mimoto působil jako bluesový kytarista ve formacích Bluesberry, Žáha či Tucet. Také hrál se svými dvěma syny Markem a Jakubem v uskupení Motion Food. S výrobou kytar začal v druhé půli osmdesátých let, jeho první Stratocaster se datuje do roku 1986. Od té doby se zhotovování kytar a baskytar stalo jeho neodmyslitelnou součástí.

Peter Jurkovič - Bluesman a kytarář, který vyrobil nástroje pro Erica Claptona, Jeffa Becka i Billyho Gibbonse Peter Jurkovič - Bluesman a kytarář, který vyrobil nástroje pro Erica Claptona, Jeffa Becka i Billyho Gibbonse


SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL (335.) - PETER JURKOVIČ

Jurkovič vystudoval Přírodní vědy na Univerzitě Karlově v oboru parazitologie a vždy vynikal svou řemeslnou zručností. Doma si například šil džíny, bundy, uměl si vyrobit kufr na kytaru a zvládl si poupravit pár kytar. S těmito předpoklady k výrobě vlastních nástrojů opravdu již moc nechybělo.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

V roce 1991 si otevřel svou legendární dílnu v Jílové u Prahy, kde pod označením Marcus, které později změnil na Jurkovič Guitars, začal vyrábět první kytary a později také baskytary. Dlužno dodat, že Jurkovič nebyl "oficiálně" řemeslně vzdělán. Byl graduovaným biologem a při nástupu na dráhu kytaráře opustil kariéru výzkumného pracovníka veterinárního ústavu. Každému, kdo jeho dílnu někdy navštívil, ale muselo být jasné, že tohoto životního kroku ani v nejmenším nelituje.

SETKÁNÍ S GIBBONSEM ZE ZZ TOP

Na kytary, které pocházejí z dílny Petera Jurkoviče, hraje například baskytarista Vladímír Guma Kulhánek a z kytaristů můžeme jmenovat persony, jako jsou Norbi Kovács, Petr Fiala, Robert Nebřenský či Mirek Linhart. Na zakázku vyrobil kolem tisíckovky instrumentů, a to nejen pro české umělce. Jeho kytaru vlastní i Jeff Beck, Eric Clapton či Billy Gibbons ze ZZ Top. Právě poslední jmenovaný se zajímal o to, odkud jeho kytara přesně pochází a při příležitosti koncertu ZZ Top v České republice chtěl navštívit Jurkovičovu dílnu. Bohužel, zdraví mu to neumožnilo, a tak se setkali alespoň po koncertě. Kytaru si ale prý tak oblíbil, že si nechal ušít koženou bundu se stejným ornamentem.

Krom toho všeho byl Jurkovič také bezpochyby jedním z nejvlivnějších propagátorů blues u nás. Během studia na vysoké škole poustěl svým spolužákům staré bluesové nahrávky, čímž se pokoušel rozšířit okruh posluchačů svého oblíbeného žánru. Díky Peterovi tedy dnes spousta vědeckých pracovníků ví, kdo je B.B. King či John Mayall.

Jak říká jeden z jeho zákazníků Mirek Linhart, bývalý člen Yo Yo Bandu: "Peter Jurkovič toho během svého nedlouhého života stihl opravdu hodně. Stal se otcem pěti dětí, dvou dcer a tří synů, ovlivnil a nasměroval spoustu lidí a svým pozitivním přístupem k životu kolem sebe šířil pohodu a radost. V každé slušné prvobytně pospolné společnosti by se patrně stal šamanem. Chybí nám."

Peter Jurkovič zemřel v sobotu 28. listopadu 2015 po vážné nemoci.

text: Dominik Pavliš

Témata: Peter Jurkovič, kytary, Jeff Beck, Eric Clapton

zavřít