Česko jako Půlnoční království. Prymula vyhlásil zákaz zpěvu, s koncerty je konec

Vydáno 30.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Vláda na své středeční tiskové konferenci představila další řadu omezení, kterými chce zamezit šíření koronaviru. Kromě zavření škol či zákazu diváků na sportovních utkáních se tak na následujících minimálně čtrnáct dní musíme rozloučit také s koncerty, muzikály či operami. Platí totiž zákaz jakýchkoliv pěveckých akcí.

Česko jako Půlnoční království. Prymula vyhlásil zákaz zpěvu, s koncerty je konec Česko jako Půlnoční království. Prymula vyhlásil zákaz zpěvu, s koncerty je konec

„Zpěv je jednou z nejrizikovějších aktivit,“ uvedl Roman Prymula na tiskové konferenci s tím, že od pondělí 5. října na dobu minimálně čtrnácti dnů vláda zakazuje konání pěveckých akcí. A nejen jich. Zákaz zpěvu platí také například pro bohoslužby či hodiny hudební výchovy.

Zároveň se bude moci až na několik výjimek sejít uvnitř maximálně deset osob, venku dvacet. Jiná pravidla platí pro divadla a kina, pro která platí omezení pěti set návštěvníků, ovšem bez přestávek na občerstvení. Do divadla však nově nemůžeme na muzikály či opery.

TÉMA: Hudební scéna je na prahu tragédie, poslední ať zhasne. Jak funguje pomoc kultuře v zahraničí?

Kulturní scéna se tak opět ocitá ve svízelné situaci. A nejde jen o samotné interprety, kteří jsou nejvíce vidět. O práci rozhodnutím vlády přišli také promotéři, zvukaři či osvětlovači.

Zdá se, že kultura zajde na kult tura, říká Tomáš Klus

„Zatím, pokud vím, bylo zakázáno zpívat jen v Půlnočním království v Pyšné princezně. Teď to máme u nás. Tak jsem přemýšlel, jestli bych neměl začít studovat Hamleta, nebo možná, vzhledem k věku, spíš Krále Leara. To se prý smí! Ale v Národním divadle mají nejspíš plno, tak možná začnu oprašovat ty instrumentálky od Shadows, co jsem s nimi kdysi začínal, a od kterých si pamatuju už jen názvy - Apache, Midnight, FBI...,“ vyjádřil se k opatřením zpěvák Michal Prokop.

A není jediným, kterým vládní omezení přijdou přinejmenším diskutabilní. „Zdál se mi sen. Vláda zakázala jen komedie, neboť divadelní představení, kde se lidé smějou, jsou původcem šířením viru a není jasné, jestli se lid náhodou neposmívá vládě. Nebo to nebyl sen?,“ napsal David Gaydečka, pořadatel festivalu Metronome Prague.

Tomáš Klus pak situaci již v úterý oglosoval slovy: „A N O, Zdá se, že kultura zajde na kult tura.“

 Exministr Adam Vojtěch plánuje rozjet pěveckou kariéru, chce uspořádat koncert

V souvislosti s vydanými opatřeními se už na českém internetu objevila spousta vtipných komentářů. Na účet Prymuly a exministra zdravotnictví a někdejšího účastníka Superstar Adama Vojtěcha si přisadil například glosátor vystupující na Twitteru pod přezdívkou Jie. „Prymula zakázal zpěv. Jedná se tak o finální pomstu bývalému ministrovi Vojtěchovi,“ napsal.

Nouzový stav bude platit od pondělí 5. října po dobu minimálně čtrnácti dnů. Poté budou omezení postupně rozvolňována, a to na základě aktuální situace související s šířením koronaviru v České republice.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: festival, koncert, omezení, Roman Prymula, Adam Vojtěch, David Gaydečka, Michal Prokop

zavřít