Jak vybrat keyboard a naučit se na něj hrát?

Vydáno 15.06.2021 | autor: iREPORT

Klávesy neboli keyboard na první pohled připomínají stage piano, na rozdíl od něj mají ale mnohem univerzálnější použití. Na pódiu dokážou nahradit celý orchestr, zatímco v domácích podmínkách se dají využít na cvičení klavírní hry. Vzhledem k jejich relativně nízké ceně si je dnes může pořídit i naprostý začátečník nebo amatér.

Jak vybrat keyboard a naučit se na něj hrát? Jak vybrat keyboard a naučit se na něj hrát?

Proč si pořídit keyboard

Hlavní výhodou kláves je jejich všestrannost. Zvukem připomínají klasický klavír, na rozdíl od něj jsou ale nabité funkcemi, které vám umožňují upravovat zvuk, přidávat doprovod a tvořit kompletní skladby. Díky nízké hmotnosti a kompaktním rozměrům se navíc snadno přenášejí a nezabírají příliš místa ani v menším bytě. Třešničkou na dortu jsou zabudované reproduktory a zapojení pro sluchátka.

Jaké funkce keyboardy nabízejí?

Mezi typické funkce většiny keyboardů patří automatické doprovody a akordy, arpeggio, generátory rytmů nebo efekty typu reverb, delay či ekvalizér. Počet zvukových rejstříků se může vyšplhat až k 600, takové množství ale využijí spíše profesionální hudebníci. Až budete klávesy vybírat, mějte na paměti, že nabízené funkce se mohou lišit v závislosti na výrobci. Na Heurece proto využijte možnosti srovnání produktů a nezapomeňte si přečíst také uživatelské recenze.


Na co se zaměřit při výběru klaviatury?

Klaviatura, tedy samotné klávesy, představují nejdůležitější součást keyboardu. Její provedení totiž zásadním způsobem ovlivňuje, co všechno budete moci zahrát. Zamyslet byste se měli jak nad jejím rozsahem, tak mechanikou, materiálem kláves a dynamikou úhozu, díky které klávesy reagují na sílu úhozu a přizpůsobují tomu výsledný tón.


Co umějí profesionální keyboardy

Keyboardy pro profesionální použití disponují dynamickou klávesnicí, velkým množstvím zvukových efektů, rytmů a širokou škálou portů, díky kterým k nim lze připojit reproduktory, mobil, počítač nebo externí disk. U některých modelů se setkáte také s přehledným dotykovým displejem, možností míchání zvuků nebo vytváření vlastních doprovodných rytmů.


Naučte se hrát na keyboard v 5 krocích

  • Seznamte se s hudebním nástrojem: Naučte se rozeznávat rozdíl mezi bílými a černými klávesami. Bílé hrají celé tóny, černé o půltón zvýšené nebo snížené.
  • Naučte se noty: Základní znalost not vám hraní na keyboard značně usnadní. Pořiďte si zpěvník pro začátečníky, na kterém u dané noty naleznete číslo. Toto číslo udává prst, kterým tón zahrajete, aby hra lehce plynula.
  • Zahrajte si základní stupnici: Naučte se zahrát základní stupnici C-dur a její intervaly.
  • Hrajte jednoduchou písničku: Postupně ji proberte po jednotlivých částech, které nakonec spojíte v jeden celek.
  • Zapojte obě ruce: Do hry postupem času zapojte i druhou ruku, která nejprve hraje jednoduchý doprovod.

 


PR, foto eVisions Advertising

zavřít