Léto 85 míří do kin. Ústřední píseň nahráli The Cure už před 35 lety

Vydáno 26.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Do českých kin ve čtvrtek 1. října vstoupí film Léto 85, který dokonale zprostředkovává atmosféru poloviny osmdesátých let. A to i skrze soundtrack, na němž zní Bananarama, Rod Stewart nebo The Cure, jejichž pětatřicet let starý song Inbetween Days se stal ústřední písní snímku.

Léto 85 míří do kin. Ústřední píseň nahráli The Cure už před 35 lety Léto 85 míří do kin. Ústřední píseň nahráli The Cure už před 35 lety

Hlavní hrdina filmu Léto 85, šestnáctiletý Alexis, potkává staršího, charismatického a tajemného Davida a prožívá s ním intenzivní týdny plné nových zážitků – než se vše fatálně zvrtne a Alexis se stává hlavním podezřelým v policejním vyšetřování. Snímek byl zařazen do výběru letos neuskutečněného festivalu v Cannes, do svého programu jej vybraly i prestižní filmové přehlídky v Torontu a San Sebastianu.

RETRO: První vystoupení The Cure na Moravě v roce 1998 v rámci bizarního festivalu v Brně

Snímek Léto 85 je adaptací knihy britského autora Aidana Chamberse Dance on My Grave. Pro režiséra Françoise Ozona bylo její zfilmování splněným snem – knihu poprvé četl ve svých 18 letech, právě v roce 1985, a formovala jeho dospívání. Když začal pracovat na scénáři, tak měl velmi brzo jasno, jaká musí být ústřední píseň filmu – Inbetween Days od The Cure.

Svou energií a lehkou melancholií v Ozonových očích dokonale seděla k atmosféře snímku. Frontman The Cure Robert Smith ale její užití nejprve odmítl – snímek se totiž původně jmenoval Léto 84 a skladba vyšla až v roce 1985 na albu The Head on the Door. Ozon tedy název filmu změnil a děj zasadil o rok později – na Smithe toto odhodlání zapůsobilo tak, že k využití skladby (samozřejmě za pořádně tučný honorář) svolil.

Napínavý příběh plný mladistvé energie

Léto 85 se odehrává v příměstském městě v Normandii. Šestnáctiletý Alexis potkává staršího a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce, nocí beze spánku, svobody a poznávání dospělého světa. Zážitky jsou čím dál intenzivnější, než se vše osudově zvrtne a Alexis je najednou hlavním podezřelým v policejním vyšetřování.

Kritici na filmu kromě emotivního a napínavého scénáře, skvělých hereckých výkonů a precizně zprostředkované atmosféry 80. let oceňují způsob, kterým se režisérovi podařilo přenést na plátno bezstarostnost a nespoutanou energii mládí. „Léto 85 je film plný skvělých hereckých výkonů a mladistvé energie (…) I když je děj pevně zasazen v minulosti, divák má celou dobu pocit, jako by se zlehka a nenuceně pohyboval dopředu. Dokonalou atmosféru 80. let ještě znásobuje fakt, že snímek je natočen na 16mm film,“ napsal web Screen Daily.

 TZ

 Témata: Léto 85, The Cure, Inbetween Days

zavřít