Michal Hrůza

Vydáno 07.08.2019 | autor: Alena Kaňová

Michal Hrůza Michal Hrůza

Michal Hrůza, zpěvák, skladatel a hitmaker. Kdo by neznal písně jako Zejtra mám, Bíla velryba, Namaluj svítání, Napořád, Ráno, Ty jsi jako já či titulní píseň k seriálu Vyprávěj, k filmům Martin a Venuše, Zakázané uvolnění, Pohádky pro Emu nebo Narušitel. A za zmínku jistě stojí i skladba Voda živá, kterou napsal pro Anetu Langerovou.

Sám řekl: „Hudba je důležitá součást mého životního štěstí, které se snažím neztratit.“ Přesto jeho cesta k hudbě byla nelehká.

Michal se narodil 31. srpna 1971 v Turnově. Má dvě sestry.  Když mu bylo 12 let, rodiče se rozvedli. Otec si založil novou rodinu. I to způsobilo, že se po základní škole ocitl na Vojenském gymnáziu v Moravské Třebové, kde panoval opravdu přísný režim, vojenský dril, šikana.

„Co bylo nejhorší? Prostě se mi stýskalo. Ze začátku nejdřív po rodině, když jsem byl pak starší, stýskalo se mi po tom, že jsem nemohl žít jako všichni ostatní. To trvalo celý čtyři roky.“, vysvětloval Michal v pořadu České televize 13. komnata. 

Zachránila ho hudba. Založil školní metalovou kapelu. Byla to pro něj jakási forma malého útěku, ventil z nesvobody.
Po maturitě založil s Mirkem Vosmíkem, Pavlem Eichlerem a Josefem Staňkem punkrockovou kapelu Brambory. Ale odehráli jen několik vystoupení v okolí Turnova.

Poté musel nastoupit na tehdy povinnou dvouletou vojenskou službu. Vojny se tedy nezbavil. Po návratu vytvořil spolu s Martinem Brázdou a Jiřím Svobodou hardrockové trio 51. Chvíle. Z té v roce 1993 odešel do Pardubic a přihlásil se na inzerát do metalové kapely Anachronic jako baskytarista. Působení v Anachronicu trvalo jen do koce roku 1994, kdy se kapela po odchodu jednoho člena do Anglie rozpadla.Konec Anachronicu však znamenal, že najednou neměl žádné hudební uplatnění.

Tehdy se Michal Hrůza pracoval jako barman, číšník, kopáč vodovodních přípojek a také jako prodejce pracích prášků a zvířecího krmiva. Ale už na podzim roku 1995 jej oslovil Petr Bártek a se Zdeňkem Ceralem jej přesvědčili, aby se k hudbě vrátil. A tak vznikla už koncem roku skupina Ready Kirken.(Název vymyslel Z. Ceral, kterého inspiroval Miloš Vokurka z legendární kapely Matadors, který používal umělecké jméno Reddy Kirken.) Až po šesti letech vydala kapela první album Vlny.

V roce 2002 už s druhým albem Čekal jsem víc a s hity Zejtra mám a Černý brejle se dostali do nominace na Skokana roku v anketě Český slavík 2002. Pak ale přišel šok nejen pro fanoušky kapely, ale i pro samotného Michala. Po křtu čtvrtého alba mu Zdeněk Ceral, Ondřej Herold a Adam Jánošík oznámili, že po desetileté spolupráci ho vylučují ze skupiny. Vydali k tomu dokonce i prohlášení, kde doslova uvedli: 

„Naše rozhodnutí bylo učiněno po dlouhodobých úvahách a po vyčerpání všech možností ke sjednání nápravy ze strany Hrůzy.“ Připravené turné odjel tedy už s novou kapelou Hrůzy ve složení David Landštof, Aleš Březina, Aleš Zenkl a Karel Heřman. Turné čítalo 11 koncertů a bylo více než úspěšné.

Další turné s novým albem pak odstartovalo na jaře roku 2008 a na plakátech se objevilo Bílá velryba Tour, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy. Nové album i turné se setkalo s velkým úspěchem, a tak za dva roky byla na trh uvedena další deska, nazvaná Napořád.

Ve stejné době tvoří scénickou hudbu pro film Lidice. Následují snímky Martina a Venuše, Zakázané uvolnění. Dle kritiků hudba zde předčila vlastní filmové zpracování. V nejúspěšnějším seriálu České televize Vyprávěj zaznívá jeho titulní píseň.

Dva a půl roku po albu Napořád vychází už třetí Michalova sólová deska Noc, která je součásti projektu Noc a Den. 
Úspěšnou zpěvákovu kariéru náhle přetrhla nemilá událost. Média 17. července 2014 přináší tragickou zprávu, že Michal se stal obětí násilného útoku na Stodolní ulici v Ostravě. Jeho stav byl velmi vážný, ne-li beznadějný. Stal se ale zázrak, po dlouhé řadě rehabilitací s pomocí lékařů, terapeutů, logopedů se vrací v listopadu téhož roku do života a začíná zkoušet s kapelou. 19. března 2015 poprvé veřejně koncertuje ve Foru Karlín.

Následně dále píše filmovou hudbu, koncertuje, podílí se na projektech. V roce 2017 vydává album Sám se sebou.

Od roku 2005 žije s Lindou Wágnerovou. Spolu vychovávají dvě dcery.

Diskografie

Ready Kirken:

Vlny (2001)
Čekal jsem víc (2002)
Krasohled (2004)
Asi se něco děje (2006)

Michal Hrůza a Kapela Hrůzy:

Bílá velryba (2007)
Napořád (2009)
Noc (2012)
Den (2014)
Sám se sebou (2017)
Michal Hrůza v Rudolfinu (2018)

Další články interpreta

zavřít