Příběh českého hitu: Kryštof – Lolita

Vydáno 22.09.2021 | autor: Aleš Materna

Píseň Lolita patří mezi nejpopulárnější skladby Kryštof. Kapela ji vydala v roce 2001 na albu Magnetické pole, na kterém se nachází také hit CosmoShop nebo Ženy. Text složil pro svou první velkou lásku Elišku Richard Krajčo ve spolupráci s Pavlem Studníkem, za hudbou pak stojí sám frontman ostravské formace.

Příběh českého hitu: Kryštof – Lolita Příběh českého hitu: Kryštof – Lolita

Příběh písně Lolita se váže k osobnímu příběhu Richarda Krajča. Zpěvák Kryštof se ve svých osmnácti letech zamiloval do jisté Elišky, která byla o tři roky mladší. Byli spolu pět let, nakonec se však jejich cesty rozešly. „Moje kariéra šla v Ostravě nahoru, ať už jako DJe nebo herce v divadle Petra Bezruče. Posléze přišla televize a Kryštof, blížilo se vydání naší první desky, a to už pro ni bylo těžké zkousávat,“ popsal Krajčo pro iREPORT.

Příběh českého hitu: Kryštof - Zůstaň tu se mnou

Mnozí fanoušci skladbu dokonce pod jiným názvem než Elišce ani neznají. Jméno se dokonce nachází na přebalu alba v podobě Lolita (Elišce). Své první velké lásce pustil Krajčo song sám. „Napsal jsem ho v podstatě na rozloučenou. A také si pamatuji, že když píseň vyšla a my jsme se potkali u mě v bytě, proběhlo naše rozloučení tak, že jsem jí tu písničku pustil. A věděli jsme oba dva, že naše společná budoucnost je u konce.“

Lolity se postupem času stal hit, který můžete slyšet nejen v rádiu, ale i na koncertech Kryštof dodnes. Skladba byla pilotním singl průlomové desky Magnetické pole, na které se podíleli všichni současní členové kapely. I když Ondřej Kyjonka (trombon) a Nikolas „Nikos“ Grigoriadis (trubka) jsou na bookletu uvedeni ještě jako „stálí hosté“.

A jestli se Richard Krajčo se svou dávnou milou ještě stále potkává? „Ano, to víte, že ano. Potkali jsme se několikrát, ona už je dnes také maminka. A není to takové, jako když se potkáte se spolužáky se základky. Ona byla mou první velkou láskou. Vždycky pro mě zůstane Lolitou. Když jsme se potkali už po několikáté, asi po deseti, dvanácti letech, řekl jsem jí: ‚To je neuvěřitelný, pořád vypadáš jako lolita. Stále vypadala jako holčička, i když už měla dvě děti. Pořád pro mě byla vizuálně moje první velká láska.‘“

Za Lolitu byli Kryštof oceněni na Hudebních cenách Žebřík, kde se píseň umístila na druhém místě ve Skladbě roku a na třetím mezi videoklipy. Kapela v témže roce navíc triumfovala v kategoriích Album a Překvapení roku 2001.

Text: Aleš Materna, Andrea Štipčáková, foto: Petr Hrubeš, archiv iREPORT
Témata: Kryštof, Lolita, Magnetické pole, Richard Krajčo

zavřít