Rammstein a další chtějí víc peněz ze streamingu. Jejich manažeři plánují schůzku s velkými labely

Vydáno 30.01.2020 | autor: redakce

Největší německé hvězdy, jako jsou RammsteinDie Toten Hosen nebo zpěvačka šlágrů Helene Fischer, zatoužily po větším soustu z koláče výdělků streamovacích služeb. Ty zachránily hudební byznys z úpadku a každým rokem rostou.

Rammstein a další chtějí víc peněz ze streamingu. Jejich manažeři plánují schůzku s velkými labely Rammstein a další chtějí víc peněz ze streamingu. Jejich manažeři plánují schůzku s velkými labely

Kolektiv vrcholných německých manažerů zaslal dopis největším tamním vydavatelstvím, konkrétně Universalu, Sony, Warneru a BMG. Na příští měsíc v něm žádají schůzku, při které by chtěli probrat aktuální trendy na hudebním trhu, zejména masivní nástup streamingu v posledních letech.

TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2019 podle iREPORTu: Epičtí Rammstein, hororová Billie Eilish i animovaní Coldplay

Zatímco začátek nového milénia se nesl v nekompromisním a krátkozrakém boji hudebníků a vydavatelství proti internetu, ti samí lidé dnes hledají cestu, jak v novém prostředí co nejefektivněji fungovat. Právě streaming zastavil v roce 2016 propad celého sektoru a po jedenácti letech mu pomohl vrátit se do černých čísel. Německo se novým trendů bránilo déle a podle IFPI ještě v roce 2017 tvořil tamní prodej fyzických nosičů 40,6 procent celkových výdělků, zatímco streaming pouze 25,5 procent.

Tento poměr se ale v posledních letech otočil a dnes je streamování nejzásadnějším generátorem zisků, co se distribuce nahrané hudby týče. Mnoho umělců přitom stále funguje pod smlouvami, které byly uzavřeny v době, kdy se streaming tvářil jako další z vratkých pokusů o zpoplatnění hudby na internetu.

Při zmiňované schůzce nepůjde o tantiémy, jež umělci dostávají od streamovacích služeb, jako jsou Spotify nebo Apple Music, nýbrž o to, kolik si z nich ponechají vydavatelské společnosti. Z oslovených labelů se zatím vyjádřil jenom Warner s tím, že se schůzky nemůže zúčastnit kvůli obavám z vytvoření kartelové dohody. Jejich mluvčí ale dodal, že vítají snahu o "zdůraznění určitých nerovností v tradičních nahrávacích smlouvách" a "citlivou a dospělou debatu".

Deník The Guardian nicméně připomíná, že podobné pokusy zpravidla končí individuálními smlouvami pro vrcholné umělce vyjednané vrcholovými právníky, které na nepoměrnou distribuci výdělků ze streamování ve výsledku nemají žádný vliv.

text: Ondřej Horák

Témata: Rammstein, Till Lindemann, streamování

zavřít