Rolling Stones už nebudou hrát hit Brown Sugar, bojí se nařčení z rasismu

Vydáno 14.10.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Obavy z nařčení z rasismu už několik let hýbou Amerikou. Do každého seriálu či filmu jsou obsazováni herci různých etnik a pozor si obyvatelé USA musí dávat také na používání slova „černoch“ a jemu podobných. Obavy z možného nařčení z otrokářství či rasismu se bojí také Rolling Stones, kteří se proto dobrovolně rozhodli ze svého setlistu vypustit píseň Brown Sugar.

Rolling Stones už nebudou hrát hit Brown Sugar, bojí se nařčení z rasismu Rolling Stones už nebudou hrát hit Brown Sugar, bojí se nařčení z rasismu

Brown Sugar, singl z alba Sticky Fingers (1971), patří mezi nejhranější skladby Rolling Stones. Po kapelní poradě se však formace rozhodla ji více nehrát. Obává se nařčení z rasismu a otrokářství, o kterém se v songu zpívá: "Otrokáři, kterého můžeš slyšet, jak o půlnoci bičuje ženy…“ zní jeho část. V jiné se zase říká, že „otrokářské lodě míří k bavlníkovým plantážím“.

Rolling Stones vzdali hold zesnulému bubeníkovi Wattsovi. „Držel tuhle kapelu pohromadě,“ řekli

Kapela se skladbou vystupovala přes padesát let. Naposled ji hrála naživo na Hard Rock Stadium v Miami v roce 2019 a spoluautor skladby, kytarista Keith Richards doufá, že ji jednou zase „vzkřísí“. „Ten song je o hrůzách otroctví, nechápou ho snad? Snaží se všechno kolem toho pohřbít. A já momentálně s takovými lidmi nechci přijít do konfliktu,“ uvedl Richards.

Mick Jagger řekl přitom pouze to, že ji kapela hrála dlouho, a tak se ji rozhodla vyřadit. Je známo, že zpěvák neměl tuhle píseň zrovna v oblibě. V roce 1995 uvedl, že by podobný song už nikdy nenapsal. „Cenzuroval bych text sám sobě. Řekl bych si: ‚Bože, tohle nemůžu. Musím s tím přestat. Nemůžu psát tak surově.‘“

Rolling Stones aktuálně koncertují po Spojených státech. Krátce před startem šňůry přišla kapela o bubeníka Charlieho Wattse, na jehož přání členové povolali místo sebe Steva Jordana.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Radim Hromádko,
Témata: Rolling Stones, Brown Sugar, rasismus, Mick Jagger, Keith Richards

zavřít