ROZHOVOR | Petr Hošek: Změny kapelu posílily a posunuly o kus dál

Vydáno 16.05.2022 | autor: Roman Jireš

Když před časem Plexis oznámili prostřednictvím svých sociálních sítí rozpad, zdálo se, že je to definitivní konec jedné z nejstarších tuzemských punkových kapel. Kytarista Dušan Lébl, bubeník Martin Švec a baskytarista Eda Fröhlich kvůli "odlišným představám o fungování" nad skupinou zlomili hůl a zůstal jen zpěvák Petr Hošek. Jediný zakládající člen v současné sestavě se však nevzdal a v obměněném složení pokračuje dál.

ROZHOVOR | Petr Hošek: Změny kapelu posílily a posunuly o kus dál ROZHOVOR | Petr Hošek: Změny kapelu posílily a posunuly o kus dál

Aktuálně Plexis tvoří zpěvák a textař Hošek, Jan Nedoma (kytary), Vlasta Zahradník (baskytara) a Bakó Sándor (bicí). "V současné době jsme na turné, jedeme nejvíce koncertů, co jsme kdy měli. Pracujeme na nové desce a já mám strašně nové energie a ohromnou chuť do života," hlásí Hošek hrdě v rozhovoru pro iREPORT.

Ke zprávám o rozpadu Plexis, které se objevily na konci loňského roku, jsi řekl…
... nebudu se k tomu blíže vyjadřovat. Ať si dělají, co chtějí. Nestačil jsem se divit tomu, co jsem četl, ale naštěstí to nakonec kapelu posílilo a posunulo o kus dál. Prostě lidé odcházejí a další přicházejí. Není to první výměna členů v Plexis, takže je to v pohodě. Nová kapela má sílu a nové odhodlání. Jsem z ní strašně nadšený.

Plexis se rozpadají, zůstává pouze Petr Hošek

Takže se ta pohoda projeví na vašich nových nahrávkách?
Určitě. Už máme několik věcí, které budu jako vždycky textovat. To mě baví. Námětů je kolem spousta, píšu slova na muziku, zase mám přísun nové hudby, takže se o budoucnost nebojím.

Zdá se, že Plexis jsou zase nahoře.
Mám strašně nové energie a ohromnou chuť do života. Začínáme bukovat koncerty na příští rok. Letos už máme všechny termíny plné.

A nové tváře v sestavě?
Jan Nedoma a Vlasta Zahradník jsou muzikanti, kteří prošli několika skupinami. A Bakó Sándor? Nečekal jsem, že se nám podaří polapit až takhle výborného bubeníka. Sedli jsme si všichni výborně, po čtyřech zkouškách jsme věděli, že můžeme na pódium, i když to někteří bývalí členové popírali.

Dal bys vůbec dohromady počet členů v historii Plexisu?
Asi ne, a už vůbec ne všechna jména.

Asi vám moc neprospěla situace kolem covidu a různých pritipandemických opatření.
To neprospělo vůbec žádné kapele. Někdo prošel sítem, někdo ne a nehraje dodneška.  Ale teď už kluby fungují a je cítit, že muzika lidem chyběla. Připadají mi takoví natěšenější a divočejší.

Hrajete pokaždé svůj největší hit Svět jsou bary?
Bez toho by nás lidé sežrali...

Cítíš konkurenci na punkové scéně?
Zaplať pánbůh je toho hodně. V žižkovském klubu Modrá Vopice jsem slyšel pár nových kapel, které mě naprosto překvapily. Zdá se, že scéna nestagnuje, což je asi nejdůležitější. Viděl jsem tam spoustu mladých lidí, a to je dobře.

Jak je to tedy s novou deskou, můžeme se těšit na následovníka Kašpara v nesnázích?
Musí uzrát. Přibližně na podzim bychom chtěli natočit nějaké demáče.

Stíháš něco jiného než Plexis?
Mě nic jiného než chození do hospody a na muziku nebaví.

Text: Roman Jireš, foto: Jan Nedoma, archiv Plexis
Témata: Plexis, Petr Hošek, rozhovor

zavřít