Zemřel Petr Hošek z Plexis, legenda punkové scény

Vydáno 23.01.2023 | autor: iREPORT

V pondělí 23. 1. 2023 ráno zemřel ve věku 55 let frontman legendárních Plexis Petr Hošek. Kapelu založil v roce 1984, za dobu její existence jí prošlo hned několik muzikantů. Hrál také v Do řady!, Michael's Uncle či Svatém Vincentovi.

Zemřel Petr Hošek z Plexis, legenda punkové scény Zemřel Petr Hošek z Plexis, legenda punkové scény

Petr Hošek zemřel v pět hodin ráno 23. ledna 2023 po krátké nemoci. Zprávu o zdravotních trablech muzikanta sdílela jeho fanouškovská stránka o deset dní dříve, když její správci uvedli, že interpret „zažívá náročné časy při léčbě svých neduhů“. O tom, že na tom nebyl příliš dobře, svědčilo i doplnění, že Plexis budou muset zřejmě zrušit jarní koncerty.

Příběh českého hitu: Plexis - Svět jsou báry

V České republice patřil Hošek mezi průkopníky punku a byl známý svým bohémským způsobem života. Ačkoliv ho sužovaly mnohé zdravotní problémy, nehodlal přestat hrát. Pouze v roce 2011 si dala kapela krátkou pauzu, když Hoška převezli po epileptickém záchvatu na neurologii a na facebookovém profilu se objevila zpráva o konci její činnosti. O pouhý den později však ostatní členové oznámili, že předchozí prohlášení bylo „neuvážené a fanoušci se o další existenci kapely nemusejí obávat“.

Plexis vznikli v roce 1984, debutovou desku Půlnoční rebel však vydali o šest let později. Nahráli ji v sestavě zpěvák Hošek, basák Pavel Brož, kytarista Jan Jukl a bubeník Adolf Vitáček. V následujících letech se členové sestavy několikrát obměnili. Od sezóny 1995 v ní působili Dušan Lébl a Martin Švec, kteří v Plexis hráli až do loňska, kdy po šestadvaceti letech oznámili svůj odchod. Hošek pokračoval dále s jinými spoluhráči. "Nová kapela má sílu a nové odhodlání. Jsem z ní strašně nadšený," uvedl loni v květnu v rozhovoru pro iREPORT. Dodal také, že sestava pracuje na nových nahrávkách.

Vedle Plexis působil Hošek také v kapelách Do řady!, Michael's Uncle, Svatý Vincent i v projektu Maradona Jazz, ve kterém vystupoval v roli dýdžeje Mucho. Obdivoval Sida Viciouse, baskytaristu Sex Pistols, kteří ho hudebně inspirovali. Jeho přátelé mu tak přezdívali Sid.

red, foto: FB Petr Hošek, Martin Hanáček, Petr Hanč
Témata: Petr Hošek, Plexis, Do řady!, Michael's Uncle, Svatý Vincent, smrt

zavřít