Iron Maiden

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Iron Maiden Iron Maiden

 

Iron Maiden je anglická heavy metalová skupina. Současná sestava je následující: Bruce Dickinson (zpěv, klavír), Steve Harris (doprovodné vokály, baskytara), Dave Murray (kytara), Adrian Smith (kytara, zpěv, klávesy), Nicko McBrain (bicí) a Janick Gers (kytara). Ústřední postavou celé formace je pak Steve Harris, který je hlavním skladatelem, textařem a také zakladatelem.

Iron Maiden vznikli na konci roku 1975 v Londýně. Název je převzat z názvu středověkého mučícího nástroje zvaného "železná panna". Kapela (v té době v ní z dnešních členů působil pouze Harris) už od počátku velmi aktivně koncertovala, a přitahovala k sobě pozornost užitím všelijakých scénických efektů. V tomto raném období zpíval v Iron Maiden Dennis Wilcock, který byl ovšem velmi excentrický a také poněkud hašteřivý a kvůli němu muselo ze skupiny odejít hned několik hudebníků. Prvních několik let působení bylo vůbec příznačné svými častými personálními změnami. Nakonec se však formace dokopala k nahrání dema a poté také podepsání smlouvy s labelem EMI. První velkou hitovkou Iron Maiden pak byla píseň Running Free a debutové album vyšlo v roce 1980. Už na přebalu této první desky se pak objevil talisman skupiny - zombie postavička Eddie. Po vydání druhé desky nastala ve skupině radikální změna: tehdejšího zpěváka Paula Di'Anna nahradil současný zpěvák Bruce Dickinson (jenž, pravda, kapelu v roce 1993 na šest let opustil), který byl mnohem menší pankáč a spíš byl více umělecky zaměřen, což se na tvorbě kapely pochopitelně projevilo. První album nahrané s Dickinsonem The Number of the Beast (1982) mělo velký úspěch a přineslo hudebníkům mezinárodní slávu.

Z šestnácti vydaných alb Iron Maiden byla některá úspěšná, jinak tolik ne. Častokrát kapela experimentovala a měnila textovou tematiku. Mezi jejich nejúspěšnější alba patří Seventh Son of a Seventh Son (1988), Powerslave (1984) a The Number of the Beast (1982), mezi nejlepší a nejznámější songy pak můžeme zařadit Aces High, 2 Minutes to Midnight, The Trooper, Run to the Hills, Wrathchild nebo The Number of the Beast.

 

Diskografie:
Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)
The Final Frontier (2010)
The Book of Souls (2015)

Další články interpreta

zavřít