Calvin Harris

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Calvin Harris Calvin Harris

Calvin Harris je skotský DJ, producent a skladatel. Narodil se jako Adam Richard Wiles 17. ledna 1984 ve skotském Dumfries.

Poprvé se začal zajímat o elektronickou hudbu kolem roku 1999. To tenkrát pracoval i v továrně na mražené ryby, aby si vydělal na svůj první DJ set. V osmnácti letech vydal své první dva songy Da Bongos a Brighter Days a následně se přestěhoval do Londýna, aby měl ke svému snu dělat muziku profesionálně ještě blíž. V metropoli ale neuspěl, a tak se vrátil domů, kde přišel na nápad, že začne svou tvorbu vystavovat na Myspace. V tomto dnes značně zastaralém prostředí ho také objevil ten správný člověk: hledač talentů Mark Gillespie.

Díky němu podepsal Harris hned několik kontraktů s různými labely a u Columbia Records nakonec roku 2007 vydal debut I Created Disco. Celé album si složil, nahrál a zprodukoval sám a dařilo se mu poměrně dobře. Jednalo se o sbírku, která se dá nejlépe popsat jako "uptempový electroclash" se silným osmdesátkovým nádechem. Z debutu pochází singly The Vegas, Acceptable in the 80s či The Girls. Ten samý rok se Calvin nachomýtl k vynikající příležitosti: všimla si jej Kylie Minogue a přenechala mu produkci skvělého songu In My Arms z jejího alba X. To byl takový startovač k dalším umělcům, jako třeba Sophie Ellis-Bextor nebo Róisín Murphy.

Diskografie:
I Created Disco (2007)
Ready for the Weekend (2009)
18 Months (2012)
Motion (2014)
Funk Wav Bounces Vol. 1 (2017)

Další články interpreta

zavřít