Maroon 5

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Maroon 5 Maroon 5

Maroon 5 je americká pop rocková skupina založená v roce 1994 v Los Angeles. Současná sestava je takováto: Adam Levine (zpěv), Jesse Carmichael (klávesy, doprovodná kytara), Mickey Madden (baskytara), James Valentine (sólová kytara), Matt Flynn (bicí) a PJ Morton (klávesy).

Kapela nejprve fungovala jako Kara's Flowers (a ve výsledku vydali tři desky) a ačkoli se jí podařilo podepsat atraktivní smlouvu s labelem Reprise Records, na nahrávání první desky dohlížel proslulý Rob Cavallo a kritici výsledek pozitivně zhodnotili, nosič neměl příliš velký úspěch.  Až s příhodem kytaristy Jamese Valentinea se přejmenovali na Maroon 5. S novým členem také skupina pozměnila svůj zvuk a výsledkem bylo album Songs About Jane, které mělo obrovský úspěch a pochází z něj jedny z největších hitů této party, jako například This Love, She Will Be Loved či Sunday Morning. Úspěch se potvrdil i ve formě dvou nominací na Grammy.

Druhá deska vyšla v březnu 2007 a nesla název It Won't Be Soon Before Long. Hned první singl Makes Me Wonder se umístil na první místě hitparády a zhruba také naznačoval, v jakém duchu a hudebním stylu se celá nahrávka ponese. Na všech skladbách je slyšet znatelná inspirace takovými interprety, jako Prince, Michael Jackson či Talking Heads. Populárním se stal i druhý singl Wake Up Call či duet s Rihannou If I Never See Your Face Again.

V roce 2009 se pak Maroon 5 vypravili do Švýcarska, kde nahráli třetí desku Hands All Over (2010), jejíž prvním singlem byla hitovka Misery. O rok později na sebe kapela upozornila skvělým dueetem s Christinou Aguilerom Moves Like Jagger. Zpěvák Adam Levine se také čím dál častěji angažoval v sólové tvorbě, čímž "nakazil" i ostatní členy kapely a to vyústilo v odchod důležitého člena Maroon 5 Jesseho Carmichaela. 

Už bez Carmichaela vydala skupina album Overexposed (2012), jejímž producentem se stala věhlasná švédská popová mašina Max Martin a na znění se to pochopitelně velmi znatelně podepsalo (z této desky můžete znát například megahit Payphone). O dva roky později se Carmichael do party vrátil a s ostatními hudebníky nahrál pátou desku V (hity Maps, Animals či Sugar), se kterou se skupině podařilo dostat do velmi vysokých pozic hitparád, částečně i proto, že pečlivě sleduje současné trendy a nabízí nekonfliktní pop.

Diskografie:
Songs About Jane (2002)
It Won't Be Soon Before Long (2007)
Hands All Over (2010)
Overexposed (2012)
V (2014)

(jako Kara's Flowers: We Like Digging? (1995), The Fourth World (1997), Stagg Street Recordings (1997))

 

Další články interpreta

zavřít