Robbie Williams

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Robbie Williams Robbie Williams

 

Robbie Williams (celým jménem Robert Peter Williams) je anglický zpěvák. Je to bývalý člen kdysi megapopulární chlapecké skupiny Take That ale mnohem více se proslavil jako sólový zpěvák. Narodil se 13. února 1974 ve městě Stoke-on-Trent v hrabství Staffordshire.

V šestnácti letech se Robbie díky matce přihlásil do konkurzu, kde hledali mladé muže do nového boybandu. Místo ve skupině získal a platil v Take That za největšího extroverta a vtipálka. Ačkoli většina materiálu byla zkomponována dalším členem skupiny, Gary Barlowem, právě Williams platil za hlavního zpěváka. Účast v kapele měla kromě monstrózní popularity i stinnou stránku: hudebník se snadno dostával pod vliv omamných látek. Nakonec kvůli tvůrčím neshodám z Take That v roce 1995 odešel a to se dá považovat za začátek jeho sólové kariéry (do kapely se pak na tři roky v roce 2009 symbolicky vrátil).

Tato kariéra začala tím, že udělal cover na song George Michaela Freedom, následovalo debutové album Life thru a Lens (1997), které sice v domovině celkem uspělo, ne však už tolik v zahraničí. Jeden song z této desky ovšem uhranul postupně celému světu, jmenoval se Angels. Další řadovka vyšla roku 1998 a nesla název I've Been Expecting You a bylo už mezinárodně o něco úspěšnější, také díky velkým hitům jako Millenium či She's The One. O dva roky později následovalo další skvělé album Sing When You're Winning, které opět obsahovalo várku prvotřídních hitů jako Supreme, Rock DJ nebo duet s Kylie Minogue Kids. Na další studiovce Escapology získal zpěvák mnohem větší kontrolu nad svou tvorbou. Výsledek můžete slyšet na singlech Feel nebo Come Undone. V roce 2005 se také Williamsovi podařil husarský kousek - za jediný den prodal 1,6 milionů lístků na své turné.

2006 pak patřil další řadovce nazvané Rudebox, která byla mnohem tanečnější a s více elektronickými prvky.  Další dvě desky Reality Killed the Video Star (2009) a Take the Crown (2012) se nicméně vrátily k jeho tradičnímu popu. To se změnilo až se Swing Both Ways, kde zpěvák vzdal, jak už jasné podle názvu, hold swingové hudbě.

Zatím poslední položkou v diskografii je album The Heavy Entertainment Show (2016).

Diskografie:
Life thru a Lens (1997)
I've Been Expecting You (1998)
Sing When You're Winning (2000)
Swing When You're Winning (2001)
Escapology (2002)
Intensive Care (2005)
Rudebox (2006)
Reality Killed the Video Star (2009)
Take the Crown (2012)
Swings Both Ways (2013)
The Heavy Entertainment Show (2016)

Další články interpreta

zavřít