Die Antwoord

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Die Antwoord Die Antwoord

 

Die Antwoord (vyslovovat něco blízkého k "di antvét") je jihoafrická skupina založená v Kapském městě v roce 2008. Jedná se o jednu z nejextravagantnějších a nejskandálnějších skupin součanosti a jejich hudební styl je velice těžko identifikovatelný - nejvíce se ale nabízí směry jako alternativní rap, hip hop, rave a bohaté čerpání z africké kultury (hnutí "zef"). Kapelu oficiálně tvoří dva členové: Ninja a Yolandi Visser. Neoficiálním členem je pak DJ Hi-Tek.

Mužská část skupiny, rapper Ninja, působil na jihoafrické hip-hopové scéně po dlouhá léta (pro úplnost zmiňme angažmá v projektech jako The Original Evergreen, MaxNormal.TV či The Constructus Corporation). Debutová deska Die Antwoord $O$ vyšla v roce 2009, a to zcela zdarma ke stažení. Nejen hudba byla na této formaci zvláštní - ale už hned první klip Enter the ninja na sebe strhl velkou pozornost. Už tehdy kritici ale dumali nad tím, jestli to skupina se svou tvorbou myslí vážně. Až tak byli neobvyklí. Ninja přiznal jediné: jejich cílem je především šokovat. "Lidi jsou pořád mimo a proto musíte použít umění, abyste je vzbudili. Musíte být dobrým průvodcem k tomu, abyste lidi vyvedli z té prázdnoty," přiznal se v rozhovoru pro Spin Ninja.

Po první desce nicméně skupina rozvázala smlouvu s Interscope Records, podle Yolandi je label prý nutil pozměnit text písně Fok Julle Naaiers tak, aby byl více popovější. To však Die Antwoord striktně odmítli a tak si založili vlastní nezávislý label Zef Recordz, na kterém už pak vycházely všechny další desky. Jako první vyšla pod hlavičkou tohoto vydavatelství druhá řadovka Ten$Ion (2012), z ní pochází populární písně jako I Fink U Freeky, Baby's on Fire či Fatty Boom Boom. Album se nicméně nesetkalo s pozitivními recenzemi - lepší to bylo až s dalšími studiovkami Donker Mag a Mount Ninji and da Nice Time Kid. Navzdory tomu, že je hudba Die Antwoord spíše rozporuplná, těší se skupina obrovské popularitě a má velmi četnou, aktivní a také nesmírně tvůrčí fanouškovskou základnu. Velice oblíbené jsou i originální avšak ne pro všechny stravitelné videoklipy, které mají na YouTube miliony zhlédnutí.

Na rok 2017 je naplánováno vydání posledního alba skupiny, The Book of Zef.

Diskografie:
$O$ (2009)
Ten$ion (2012)
Donker Mag (2014)
Mount Ninji and da Nice Time Kid (2016)

Další články interpreta

zavřít