Depeche Mode

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Depeche Mode Depeche Mode

 

Depeche Mode je anglická elektro-rocková skupina, založená v roce 1980 v essexském Basildonu. Současná sestava je následující: Dave Gahan (hlavní vokály), Martin Gore (kytara, klávesy, zpěv, hlavní skladatel) a Andy Fletcher (baskytara, klávesy). Jedná se o jedno z nejlegendárnějších uskupení v historii hudby a dosud se prodalo přes 120 milionů alb. Hudba Depeche Mode se velice inspiruje německými Kraftwerk, ale podařilo se jí vytvořit svůj vlastní styl, který inspruje další umělce. Kapela se proslavila svým tehdy novým producentským přístupem, vizáží i novou technikou samplování.

Technicky vznikla kapela už v roce 1976, prošla si změnou stylů, členů i jmen (No Romance In China nebo French Look). Mnohé se změnilo až s příchodem problémového týpka Dave Gahana. Byl sice v té době už třikrát ve vězení, ale měl také mnoho velice užitečných kontaktů, které kapele pomohly k posunu dopředu. A samozřejmě skvěle zpíval. Tehdejší kytarista Vince Clark byl nadšený z jeho verze songu Heroes Davida Bowieho. Gahan tedy zřejmě zapříčinil i to, že Depeche Mode (název nakonec vymyslel také Gahan, podle francouzského časopisu módy; volně se dá přeložit jako "módní zprávy") podepsali smlouvu s Mute Records.

Roku 1981 tak mohlo vyjít debutové album Speak & Spell, ze kterého sice byli kritici nadšení (a oproti pozdější tvorbě bylo také dost veselé) a také se dobře prodávalo. Kvůli tvůrčím i osobním rozporům nicméně z kapely odešel Vince Clarke, což byl pro Depeche Mode dosti velký problém, jelikož byl Clark takovým neoficiálním frontmanem a hlavním skladatelem. Kapela tak přijala nového člana, Alan Wildera a novým hlavním skladatelem se stal Martin Gore. Už na další desce A Broken Frame se rýsoval nový styl Depech Mode, od kterého už pak neupustili. Gorův styl byl temnější a tajemnější. Album ale bylo přijato velice vlažně.

Jinak už to bylo s třetí řadovkou Construction Time Again (1983), na které skupina zužitkovala širokou škálu nových nástroju a hudebních postupů, které se pak rozvíjely na všech dalších počinech. Prvním globálním hitem Depeche Mode se stal singl People Are People s tématem pojednávajícím o rasismu. Do své tvorby přidávali hudebníci stále více kontroverzních témat, začali se i stylizovat do temných barev a experimentovat s různými nástroji. 

Skvělým úspěchem byly singly Personal Jesus (1989) a Enjoy The Silence (1990) a kapela se postupně stala stálicí rockové scény. Začátkem devedesátých let se Dave Grahan potýkal se silnou drogovou závilostí, ze které se mu s pomocí odborníků podařilo vymámit, o několik let později také onemocněl rakovinou močového měchýře, proti které se také podařilo zasáhnout. 

V březnu 2017 vydala kapela své aktuální album Spirit. Jedná se o čtrnáctou řadovku v jejich diskografii.

Diskografie:
Speak & Spell (1981)
A Broken Frame (1982)
Construction Time Again (1983)
Some Great Reward (1984)
Black Celebration (1986)
Music for the Masses (1987)
Violator (1990)
Songs of Faith and Devotion (1993)
Ultra (1997)
Exciter (2001)
Playing the Angel (2005)
Sounds of the Universe (2009)
Delta Machine (2013)
Spirit (2017)

Další články interpreta

zavřít