Sigur Rós

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Sigur Rós Sigur Rós

Sigur Rós je islandská experimentální rocková kapela, která je aktivní od roku 1994. Jejími členy jsou Jón Þór "Jónsi" Birgisson (zpěv, kytary, klávesy, harmonika, banjo, basová kytara), Georg "Goggi" Hólm (basová kytara, zvonkohra, dětské piano, klávesy, doprovodné vokály) a Orri Páll Dýrason (bicí, perkuse, samply, klávesy). Kapelu proslavil především její éterický sound, za který je zodpovědný Jónsi a jeho falzetový vokál, a také jeho originální hra na kytaru s pomocí smyčce. Sigur Rós také velmi zajímavě kombinují různé neovyklé styly, nevyhýbají se ani klasice.

Birgisson, Hólm a tehdy Ágúst Gunnarson (bicí) založili kapelu v roce 1994 v Rejkjavíku. Název pochází z islandské hříčky slov (znamená to "vítězství" a "růže") a také ze jména Jónsiho mladší sestry Sigurrós. Brzy po svém založení podepsali smlouvu s labelem, který vlastnili Sugarcubes. Smlouvu prý tehdy získali jen proto, že měl Jónsi "opravdu roztomilé vokály", o kterých si producenti mysleli, že se budou líbit náctiletým slečnám. V roce 1997 vydali svou prvotinu Von ("Naděje").

Mezinárodního uznání se dočkali v roce 1999 s Ágætis byrjun  ("Dobrý začátek"), kdy se o kapele začalo šuškat jako o zázraku a toto album takřka ihned dostalo nálepku jednoho z nejlepších alb historie. Formace dokonce dostala příležitost předskakovat Radiohead a několik jejich písní se objevilo ve filmu Vanilkové nebe, nebo seriálech 24 či CSI a mnoha dalších audiovizuálních dílech. Druhé album bylo tedy velmi očekáváné. Dostalo jednoduchý název ( ) a zajímavé je mimojiné i tím, že je nazpívané konstruovaným jazykem bez jakéhokoli významu (Vonlenska neboli Hopelandština). Posluchač si obsah písní může vymyslet sám, ostatně proto jsou i v bookletu prázdné stránky. Hned několik songů z tohoto počinu se (již tradičně) objevilo v četných filmech a seriálech. Větší využití kytar mohli posluchači slyšet na čtvrté řadovce Takk... ("Děkuji...") (2005). Rok 2007 byl velmi plodný - to Sigur Rós vydali dokument o svém turné na Islandu a obsahuje také cestopisecké prvky. 

K popu formace inklinovala na páté studiovce Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008) ("Se bzučením v uších hrajeme bez konce") a dokonce obsahovala první píseň zpívanou v angličtině (All Alright). V roce 2009 se Jónsi vydal do vod sólové dráhy, kdy vyšlo jeho album Go. V témže roce začali Sigur Rós nahrávat nové album, veškerý materiál byl ale nakonec vyhozen a vydání se tak zpozdilo a Valtari se tak objevilo v prodeji až v roce 2012. Více agresivního zvuku a celkové změny stylu skupina dosáhla na desce Kveikur (2013)

O jejich vystoupení na festivalu Pohoda jsem psali tady

"Kdo se neobjevil ve Simpsonech, jako by nebyl" - toto rčení platí i v případě Sigur Rós, kteří se objevili v tomto seriálu v epizodě "The Saga of Carl" v roce 2013 a předělali také dle svého stylu hlavní znělku The Simpsons.

Diskografie:
Von (1997)
Ágætis byrjun (1999)
( ) (2002)
Takk... (2005)
Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008)
Valtari (2012)
Kveikur (2013)

Další články interpreta

zavřít