Lana Del Rey

Vydáno 09.04.2012 | autor: Lucie Šimůnková

Lana Del Rey Lana Del Rey

 

 

 

Lana Del Rey (občanským jménem Elizabeth Woolridge Grant) je americká popová zpěvačka a modelka. Narodila se 21. června 1985 v New Yorku a odjakživa byla obklopována hudbou: její otec rád skládal v žárnu country a její matka tyto písně poté zpívala. Lana navštěvovala katolickou školu a už v patnácti musela být umístěna do protialkoholní léčebny. Poté se dále věnovala studiu (studovala například i filozofickou fakultu) avšak nakonec dala přednost umění - osudový moment nastal tehdy, když ji strýček naučil hrát na kytaru šest akordů a Lana zjistila, i že s takovýmito minimálními dovednostmi je schopna složit zajímavou píseň.

Už v roce 2005 se proto v americkém písňovém archivu objevila položka pod názvem "Elizabeth Grant - Rock Me Stable/Young Like Me". Dlouhou dobu pak Del Rey hledala svůj styl, až nakonec v roce 2010 vydala svou první desku Lana Del Ray, na kterou se ale pozapomnělo. Převrat nastal až o rok později: na platformě YouTube se objevil tajemný klip Video Games, který se nakonec stal virálním. Laně kromě popularity přinesl i smlouvu s nahrávacími společnostmi Interscope a Polydor.

Pod jejich záštitou tedy vyšlo průlomové album Born To Die, které pokořilo vrchol prodejní hitparády hned v jedenácti zemích světa a obecně sklízelo velmi pochvalné recenze. Zpěvačce se podařilo trefit se i do většinového vkusu, neboť její styl byl tenkrát něco nového a neokoukaného. V podstatě všechny písně z Born To Die měly singlový potenciál a dosud patří k tomu nejlepšímu, co hudebnice vydala. Stačí si vzpomenout například na titulní píseň Born To Die, Summertime Sadness (která je mimochodem mnohými považována za vůbec nejlepší píseň Del Rey), Off To The Races, Dark Paradise, osudovou Video Games, Blue Jeans či National Anthem.

Tvorba Del Rey je příznačná především svou dramatičností, mohutnou inspirací ve filmu, melancholií a rozvážností, to vše je zabalené do nádechu padesátých let minulého století. Mnoho odborníků nazývá její zaměření také jako "Hollywood sadcore". Ačkoli většina umělců prahne po tvůrčím posunu, Lana Del Rey zůstává věrna svému stylu i nadále, a dokázala to i na dvou následujících deskách - Ultraviolence (2014) a Honeymoon (2015), které sice nedosáhli úspěchu Born To Die, ale kvalitativně rozhodně nezaostávají.

Interpretka je známá i písní Young And Beatiful z filmu Velký Gatsby nebo kompozicí Unce Upon A Dream z pohádky Zloba. Jejím poznávacím znamením je hluboký hlas, tedy kontraalt. V roce 2013 byla nominována na cenu Grammy za nejlepší popové album s reedicí Born To Die nazvanou Paradise.

Diskografie:
Lana Del Ray (2010)
Born To Die (2012)
Ultraviolence (2014)
Honeymoon (2015)
Lust For Life (2017)

Další články interpreta

zavřít