The Plastic People of the Universe

Vydáno 08.01.2014 | autor: Dominik Pavliš

The Plastic People of the Universe The Plastic People of the Universe


Tato skupina s dlouhým názvem (zkráceně PPU) patřila mezi hlavní kapely undergroundového proudu a inspirovala vznik mnoha dalších undergroundových kapel. V 70. a 80. letech měla problémy s komunistickým režimem v Československu a díky jejich nekonformnímu vystupování se často dostávali do perzekuce a vězení.

Kapelu byla založena v září roku 1968 baskytaristou Milan „Mejlou“ Hlavsou. Mezi dalšími členy jsme mohli najít Michala Jerneka – zpěv a klarinet, Jířího „Přemysla“ Števicha – kytara a bubeníka Josefa Brabce. O několik měsíců později skupina ukončila spolupráci s původním bubeníkem a na jeho místo usedl Pavel Zeman. Poté přibrali ještě kytaristu a klávesistu v jedné osobě Josefa Klaníčka. Část jména skupiny pochází z písně Franky ZappyPlastic People. To byl také jejich velký vzor a inspirace. Krom něj to byli například také Captain Beefheart či The Velvet Underground. Hudbu u většiny písní skládal Mejla Hlavsa. Kapela se odlišovala kulisami na pódiu a různými kostýmy. Manažerem se jim stal legendární Ivan „Magor“ Jirous.

V roce 1973 nebyl skupině přiznán profesionální statut, čímž ztratili možnost legálně vystupovat. O rok později hráli už pouze koncerty pro pozvané (například pod záminkou svatby některého z řad fanoušků).

Na přelomu roku 1974 a 1975 nahráli PPU své debutové album s názvem Egon Bondy's Happy Heart Club Banned. Albu nebylo možné v Československu oficiálně vydat a tak se proto šířilo samizdatově mezi fanoušky. Oficiálního vydání se dočkalo až v roce 2001.

V roce 1976 komunistická policie zatkla členy skupiny a spolu s dalšími představiteli kulturního undergroundu je postavila před soud za údajné výtržnictví. Většina členů kapely byla po několika týdnech pobytu ve vazbě propuštěna, ale saxofonista Brabenec byl shledán vinným a odsouzen k nepodmíněnému trestu osmi měsíců odnětí svobody, a manažer kapely Jirous odešel od soudu dokonce s osmnáctiměsíčním trestem.

Projekt měl pokračování i v roce 2016. The Plastic People of the Universe byli pozváni Českým centrem v Ukrajině k provedení symfonického koncertu Co znamená vésti koně, v rámci vyvrcholení oslav roku Václava Havla na Ukrajině. Koncert se uskutečnil ve funkcionalistické historické budově Starého Cyrku v ukrajinském Charkově dne 18.října 2016. Plastiky doprovodil charkovský Molodoznij akademiceskij simfoniceskij orkestr "Slobožanskij". Koncert byl realizován v sestavě: Vratislav Brabenec, Josef Janíček, Jaroslav Kvasnička, Johnny Judl se stálým hostem Josefem Klíčem (violoncello, zpěv). Dirigentem byl opět Pavel Šnajdr.

 

Diskografie

Egon Bondy's Happy Heart Club Banned (1975)
Pašijové hry velikonoční (1978)
Jak bude po smrti (1979)
Co znamená vésti koně (1981)
Kolejnice duní (1977-1982)
Hovězí porážka (1984)
Půlnoční myš (1986)
Líně s tebou spím (2001)
Maska za maskou (2009)

Další články interpreta

zavřít