Phil Collins

Vydáno 03.04.1996 | autor: Dominik Pavliš

Phil Collins Phil Collins

Anglický zpěvák celým jménem Philip David Charles „Phil“ Collins se narodil 30. ledna 1951 v Londýně. Proslavil se především působením v kapele Genesis a na kontě má cenu Grammy i Oscara. V písních se nejčastěji zaobírá tématem ztracené lásky – mezi nejznámější patří například Another Day in Paradise, In the Air Tonight, You’ll Be In My Heart či Sussudio.

K hudbě se dostal již jako dítě. V pěti letech dostal k Vánocům bubny a učil se od svého strýce. Nejčastěji byl k vidění jak hraje vedle televize či rádia a snaží se napodobit různé skladby. Stál po pozornosti a ve čtrnácti letech začal ve škole, kam docházel, působit jako dětský herec a model. Přesto, že ho herectví bavilo, tíhnul spíše k hudbě. Na střední škole založil kapelu, které dal název The Real Thing a později The Freehold.

Roku 1970 odpověděl Collins na inzerát v novinách, kde Genesis sháněli bubeníka. Zkouška se uskutečnila v domě Petera Gabriela a Collins se musel naučit skladby z druhé desky Genesis Trespass. Collins se chytil příležitosti  a na zkoušky chodil vždy maximálně připraven. I když v kapele působil primárně jako bubeník, příležitostně pomáhal Gabrielovi s vokály. Když pak Peter Gabriel skupinu opustil, na post frontmana nastoupil právě Phil Collins.

Nejúspěšnější období zažila skupina v osmdesátých letech, když se ji podařilo vydat velice úspěšná alba – Duke, Abacab, Genesis a Invisible Touch. Kapela se stala velmi úspěšnou, uznávanou a v USA její skladby vyhrávaly žebříčky hitparád.

V roce 1966 Collins Genesis opustil, aby se naplno mohl věnovat své sólové kariéře. S Genesis poslední desku vydal v roce 1991 a nesla název We Can’t Dance.

Roku 2007 skupina ohlásila turné s názvem Turn It On Again, které čítalo 21 koncertů v Evropě a 20 v USA. Nechyběla ani Praha, kde Genesis vystoupili 20. června 2007 vedle Sazka Arény. Poslední koncert turné proběhl 14. července v Římě.

 

Sólová diskografie:

Face Value (1981)
Hello, I Must Be Going! (1982)
No Jacket Required (1985)
12”ers [EP] (1987)
...But Seriously (1989)
Serious Hits... Live! (1990)
Both Sides (1993)
Dance into the Light (1996)
...Hits (1998)
Testify (2002)
The Platinum Collection (2004)
Love Songs: A Compilation... Old and New (2004)
Going Back (2010)

 

Diskografie Genesis:

From Genesis to Revelation (1969)
Trespass (1970)
Nursery Cryme (1971)
Foxtrot (1972)
Selling England by the Pound (1973)
The Lamb Lies Down on Broadway (1974)
A Trick of the Tail (1976)
Wind & Wuthering (1976)
And Then There Were Three (1978)
Duke (1980)
Abacab (1981)
Genesis (1983)
Invisible Touch (1986)
We Can't Dance (1991)
Calling All Stations (1997)

Další články interpreta

zavřít