Eurovizi vyhrálo Švédsko, Vesna skončila desátá

Vydáno 14.05.2023 | autor: iREPORT

Zpěvačka Loreen ze Švédska se stala první ženou, které se dvakrát povedlo zvítězit v Eurovizi. Od odborné poroty získala během sobotního finále v Liverpoolu nejvíce bodů, v žebříčku diváků pak skončila na druhé pozici a celkem nasbírala 583 bodů. Vesna obsadila desátou příčku.

Eurovizi vyhrálo Švédsko, Vesna skončila desátá Eurovizi vyhrálo Švédsko, Vesna skončila desátá

Zpěvačka Loreen ovládla Eurovizi s písní Tattoo, kterou vydala na začátku letošního roku. Její vystoupení připomínalo scénu z Pátého elementru, konkrétně vystoupení operní pěvkyně Plavalaguny. Švédka vítězstvím navázala na stejný úspěch z roku 2012, kdy zvítězila v Baku s písní Euphoria. Ze všech vystupujících interpretů obdržela od odborné poroty nejvíce hlasů, spolu s body diváků pak soutěž jednoznačně vyhrála.

Na druhém místě skončil Fin Käärijä, třetí pozici pak obsadila Noa Kirel z Izraele. Nejméně bodů ve finále obdrželo Německo.

Česká republika a její zástupkyně z kapely Vesna se v konečném pořadí umístily na desáté příčce se 129 body. Nejvíce (281) jich doposud nasbíral Mikolas Josef, který v roce 2018 soutěžil s Lie To Me. Se songem skončil na šesté pozici.

Vesna na Eurovizi vystupovala se skladbou My Sister's Crown, v níž reaguje na aktuální dění ve společnosti. „Za mě má píseň obrovskou sílu, protože je v ní ryzí sesterská opora. Neexistuje závist, ale naopak přejícnost, a to je v dnešní společnosti často ojedinělé. V tom si myslím, že tkví skutečná síla – umět se spojit a podržet jedna druhou jako sestra a udržet si důstojnost a svoji korunu,“ uvedla Lilia Khousnoutdinová, aktivistka za ženská práva, která si zahrála také ve videoklipu ke skladbě.

red, foto: FB Vesna, FB Loreen, eurocontest.cz / Chloe Hashemi Ebu
Témata: Loreen, Vesna, My Sister's Crown, Liverpool, Eurovize, semifinále

zavřít