Vesna postoupila do finále Eurovize, zaujala s písní reflektující aktuální dění ve společnosti

Vydáno 10.05.2023 | autor: iREPORT

Vesna se stala jedním z deseti postupujících z prvního semifinálového kola Eurovize, které se konalo v Liverpoolu. Diváky zaujala svou písní My Sister's Crown, v níž reaguje na aktuální dění ve společnosti. Postupu se dočkali také Izrael, Švédsko, Portugalsko nebo Chorvatsko. O vítězi se rozhodne v sobotu 13. května.

Vesna postoupila do finále Eurovize, zaujala s písní reflektující aktuální dění ve společnosti Vesna postoupila do finále Eurovize, zaujala s písní reflektující aktuální dění ve společnosti

Píseň My Sister's Crown nese podtón ženské tematiky a reaguje zároveň na současné dění v naší společnosti, které podle členek sestavy reflektuje nesvobodu. Vedle češtiny ve skladbě zaznívají také angličtina, bulharština a ukrajinština. Vesna tím chce reprezentovat slovanské kořeny svých jednotlivých členek.

Vesna ovládla národní kolo Eurovize, večer moderoval Adam Mišík

„Za mě má píseň obrovskou sílu, protože je v ní ryzí sesterská opora. Neexistuje závist, ale naopak přejícnost, a to je v dnešní společnosti často ojedinělé. V tom si myslím, že tkví skutečná síla – umět se spojit a podržet jedna druhou jako sestra a udržet si důstojnost a svoji korunu,“ uvedla Lilia Khousnoutdinová, aktivistka za ženská práva, která si zahrála také ve videoklipu ke skladbě.

První předpovědi říkaly, že by na Eurovizi Vesna mohla obsadit celkové šesté místo. Aktuální prognózy hovoří spíše o jedenácté pozici. Vychází z počtu přehrání na streamovací platformě Spotify.

Vesna z prvního semifinálového večera postoupila společně s dalšími devíti zeměmi včetně Portugalska, Finska, Izraele či Chorvatska, vypadli naopak zástupci Marty, Irska, Nizozemska, Lotyšska a Ázerbajdžánu. O vítězi se rozhodne během finále, které se uskuteční v sobotu 13. května. Vysílat ho bude od 21 hodin živě ČT2. 

red, foto: FB Vesna, eurocontest.cz / Chloe Hashemi Ebu
Témata: Vesna, My Sister's Crown, Liverpool, Eurovize, semifinále

zavřít