Na Eurovizi bude Česko reprezentovat Vesna

Vydáno 07.02.2023 | autor: redakce

Vesna bude reprezentovat Českou republiku na 67. ročníku Eurovize v Liverpoolu. Rozhodli o tom fanoušci, kteří zvolili píseň My Sister’s Crown jako nejlepší z v konkurenci dalších čtyř. Sestava bude bojovat o postup do finále 9. května, vystoupí v druhé polovině večera.

Na Eurovizi bude Česko reprezentovat Vesna Na Eurovizi bude Česko reprezentovat Vesna

Česká republika má o svém letošním reprezentantovi v Eurovizi jasno. Vesna hudební příznivce zaujala odvážnou skladbou My Sister’s Crown, v níž vsadila na ženskou tematiku. Zatímco stálé členky sestavy pocházejí z Česka, Slovenska a Ruska, na novince se podílela i bulharská raperka Tanita Yankova a Ukranjinka Katrin Vatchenko. To se odráží i v písni, v níž kromě češtiny zaznívají i angličtina, bulharština a ukrajinština.

ROZHOVOR | Patricie Fuxová (Vesna): Asi poprvé si v životě přijdu dospělá. Mám chuť experimentovat

Textem Vesna reaguje na aktuální dění ve společnosti, vyzdvihuje ženskou sílu a reflektuje nesvobodu. „Je to píseň, která vytváří neviditelné pouto se všemi, co zažívají nějakou nesvobodu. Ať už se na ně valí trendy, se kterými vnitřně nesouzní, ať už se k nim někdo zachová neuctivě a pošlape jejich důstojnost, ať už je to kultura či režim, který diktuje, co člověk může a nemůže,“ říká frontmanka Patricie Fuxová.

„Píseň je o sesterství, respektu, podpoře a spolupráci. Tyto hodnoty jsou podle nás klíčové v mnoha aktuálních tématech, které teď tíží svět. Například otázka menšin, formy násilí a podobně,“ dodala Fuxová s tím, že skladba vznikla přímo pro Eurovizi.

V národním kole Vesna porazila Pam Rabbit, Maellu, Markétu Irglovou a Rodana. V Liverpoolu bude sestava reprezentovat Česko v prvním semifinále, které se koná 9. května. V případě postupu zabojuje o vítězství 13. května.

red, foto: Iveta Valentová
Témata: Eurovize, Vesna, Liverpool, Velká Británie

zavřít