Hlasování v českém kole Eurovize odstartovalo. O postup bojují Lenny, MYDY, Elly i Tom Sean

Vydáno 05.12.2023 | autor: redakce

Česká televize představila soutěžící národního kola Eurovize. O postup do hlavní soutěže bojuje sedmička interpretů, a to Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. O vítězi rozhodnou diváci hlasováním v oficiální aplikaci Eurovision Song Contest, které potrvá do 10. prosince. Finále soutěže se bude konat 11. května ve švédském Malmö.

Hlasování v českém kole Eurovize odstartovalo. O postup bojují Lenny, MYDY, Elly i Tom Sean Hlasování v českém kole Eurovize odstartovalo. O postup bojují Lenny, MYDY, Elly i Tom Sean

Sedmička interpretů bojujících o postup do mezinárodního kola Eurovize představila své písně v živém přenosu České televize. Za účasti publika se v Roxy postupně na pódiu představili Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. O úvod večera se postarali předchozí zástupci České republiky na soutěži – Lake Malawi s Friend Of A Friend a We Are Domi s Lights Off. Večerem provázel Adam Mišík.

Aiko soutěží s písní Pedestal. Televizní diváci si ji mohou pamatovat z Česko Slovenské SuperStar, kde se v roce 2018 dostala do semifinále. Ve stejném roce debutovala s EP nazvaným Aiko, následně vydala album Expiration Date a letos fanoušky potěšila další deskou, kterou vydala pod názvem Fortune’s Child.

Ve výběru je i zpěvačka Elly, kterou publikum zná díky skladbě Are You There a vystoupila i na festivalech Colours of Ostrava nebo Prague Pride. V Roxy zazpívala song The Angels Share. „Je o tom, jak se člověk vyrovnává se ztrátou někoho blízkého ať už během rozchodu dvou lidí, nebo jakékoli jiné ztráty. Je jedinečný právě tím, že si do něho může každý zasadit svůj vlastní příběh."

Gianna Lei je rodačkou ze Švýcarska, ale vyrůstala v Česku. Hudbou se na profesionální úrovni začala zabývat už na střední škole, zaujala svým návykovým popem s neotřelými beaty a zajímavými lyrickými hrami. Pro Eurovizi si připravila skladbu Starlet.

Lenny netřeba dlouze představovat. Dcera Lenky Filipové na sebe poprvé výrazněji upozornila singlem Hell.o, na baladě Lithium spolupracovala s Mikem Shinodou z Linkin Park a úspěch slavil i její duet Easy, který nahrála s přítelem Marpem. Národního kola Eurovize se účastní s písní Good Enough.

LIVE: Lenny dosáhla další muzikantské mety a vystoupila v O2 universu

Také MYDY v čele se zrzavou zpěvačkou Žofií Dařbujánovou už si stihly za léta svého působení na scéně vybudovat silnou fanouškovskou základnu. V roce 2015 se staly Objevem roku na Žebříku, následně se frontmanka několikrát zhostila role moderátorky akce. Jako teprve druhá česká kapela vystoupily MYDY na prestižním festivalu Glastonbury. Na svém kontě aktuálně mají pět alb. Pro Eurovizi si připravily song Red Flag Parade.

ROZHOVOR | MYDY: Chodit po Holešovicích jako parta nahých stříbrných mimozemšťanů je zážitek na celý život

Mezi nejmladší účastníky národního kola se řadí Tom Sean. V Roxy vystoupil s písní Dopamine Overdose, který popisuje stav, kdy člověk je tak nabitý dobrou energií, až má strach, že to fyzicky nevydrží. „Song, který jsme dotvářeli poslední týdny, je pro mě velkou srdcovkou. V podstatě si teď plním další sen, a tak si vážím veškeré podpory, které si mi od přátel i fanoušků dostává," říká zpěvák.

Titulem nováček roku se pyšní Tomas Robin, zpěvák a skladatel, známý pro svoje projekty We On The MoonThe Lighthouse Journey. Zapsal se jako první český umělec, který se objevil v britské rádiové show Kerrang. Journey a pravidelně se účastní songwriting campů, o kterých mluví jako o skvělé životní zkušenosti. Divákům se pokusí dostat pod kůži se singlem Out Of My Mind.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Marina Ritz (MYDY), Branislav Šimončík (Tom Sean), Pavla Hartmanová (Elly)
Témata: Eurovision Song Contest, Eurovize, Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean, Tomas Robin

zavřít