Miléniáni objevili Odvrácenou stranu měsíce. Poslechovost Pink Floyd díky snímku Duna raketově vyletěla

Vydáno 15.09.2020 | autor: redakce

Už jen trailer nové adaptace sci-fi klasiky Duna se stal událostí. Díky upoutávce objevila album The Dark Side of the Moon z roku 1973 nová generace hudebních a filmových fanoušků.

Miléniáni objevili Odvrácenou stranu měsíce. Poslechovost Pink Floyd díky snímku Duna raketově vyletěla Miléniáni objevili Odvrácenou stranu měsíce. Poslechovost Pink Floyd díky snímku Duna raketově vyletěla

Když se v na začátku září 2020 začal internetem šířit trailer snímku Duna od kanadského režiséra Denise Villeneuvea, zjihla srdce nejen fanouškům sci-fi a velkolepé kinematografie.

Celým trailerem zní prvky píseň Eclipse, která uzavírá album The Dark Side of the Moon z roku 1973. Patnáctkrát platinová nahrávka, jíž magazín Rolling Stone označil za 43. nejlepší desku všech dob, se díky tomu dostala do hledáčku posluchačů, kteří o Pink Floyd nejspíš v životě neslyšeli. Ano, i takoví existují.

Odvrácená strana Měsíce i lidské duše. Příběh kultovního alba The Dark Side Of The Moon od Pink Floyd

Pouhý den po premiéře traileru, která proběhla 9. září 2020, se poslechovost skladby Eclipse na streamovací službě Spotify zvedla o 50 procent, digitální prodeje písně pak podle analytické společnosti Alpha Data vyletěly o 1750 procent. Samotné album si v poslechovosti na Spotify polepšilo o 12 procent.

Data přitom ukázala, že drtivou většinu nových posluchačů artrockových gigantů tvořila takzvaná Genereace X, nebo-li miléniánové, kteří se narodili kolem roku 2000.

Pink Floyd rozezněli pouště Arrakisu. Trailer nové adaptace Duny je konečně venku

Podle údajů největší streamovací společnosti tvořil nárůst posluchačů mezi lety 25 a 29 lety 75 procent, ve skupině 18 až 24 let si Eclipse poslechlo o 65 procent.

Uvidíme, co s hudebními žebříčky udělá premiéra snímku Duna, která je naplánována na 17. prosince 2020. Nová adaptace slavného románu se natáčela na území Jordánska, Spojených arabských emirátů, Maďarska, Norska a Rakouska od března do července roku 2019, hudbu k snímku komponoval Hans Zimmer.

red, oh
Témata: Pink Floyd, Dune, Dark Side of the Moon, Hans Zimmer

zavřít