Film Nechte zpívat Mišíka míří z kin i na obrazovky České televize

Vydáno 10.03.2017 | autor: redakce

Dokument Jitky Němcové Nechte zpívat Mišíka je portrétem jedné z nejvýznamnějších osobností české rockové scény. ČT art uvede film, který vznikl k hudebníkovým sedmdesátinám, v sobotu 11. března ve 20.20 hod.

Film Nechte zpívat Mišíka míří z kin i na obrazovky České televize Film Nechte zpívat Mišíka míří z kin i na obrazovky České televize

"Nechtěl jsem žádný idealizovaný obrázek, ale aby se obraz o mně co nejvíce blížil skutečnosti. Jitka přišla s takovými vizemi a nápady, jak by měl film vypadat, že mě to přesvědčilo. Přece jenom sedmdesátka je i čas udělat si v životě takové to ‚summa summarum‘. Neberu to číslo úplně jako zlom, ale vzhledem k tomu, co se stalo třeba s Radimem Hladíkem, je na určitou bilanci čas," říká k  dokumentu Vladimír Mišík.

Fanoušci nechají Vladimíra Mišíka zpívat z filmu. Na dokončení poslali přes půl milionu

Vladimír Mišík patří k zásadním osobnostem české rockové hudby. Svou tvorbou ovlivnil celou generaci umělců hudebního, výtvarného i literárního světa. S kytaristou Radimem Hladíkem založil kapelu Blue Effect a přes čtyřicet let hraje s kapelou Etc. Ačkoliv nezpíval protestsongy a nebyl ani typickým představitelem undergroundu, lidé si z něj udělali protirežimní symbol a poslouchat Mišíka bylo vyjádřením protikomunistického postoje.

vložte odkaz, text nemažte

Součástí Mišíkova osudu je i téma nikdy nepoznaného otce, amerického vojáka, po němž zbyly jen matčiny vzpomínky a dvě fotografie. Snaha dozvědět se o něm něco bližšího dlouho nevedla k žádným výsledkům. "Rozhodla jsem se, že bychom mohli na hrob Vladimírova otce položit kytičku. Vše ale bylo jinak. Nejedna situace z pátrání po jeho genealogickém rodu připomínala až detektivku se skutečně netušeným rozuzlením," prozrazuje režisérka Jitka Němcová a dodává: "Vláďova maminka už nežije, a tak jsme na začátku neznali ani celé jméno Vláďova otce, jen to křestní - John, a že se narodil někde v Michiganu nebo Massachusetts. To bylo vše. Naštěstí Vladimírův syn Adam za pomoci českých i amerických historiků pátrání po rodinných kořenech nevzdal."

Režisérku zaujaly i absurdity, které vnášely dějiny prakticky do celého hudebníkova života. Například jak se v rámci odmítání vojny zařizovala modrá knížka a jak se to hodilo při hledání názvu kapely. Jak si před sametovou revolucí vysloužit zákaz koncertování za odmítnutí spolupráce s StB, nebo jak odmítal státní vyznamenání v současnosti.

Filmový příběh Vladimíra Mišíka je složen z mozaiky jeho vzpomínek, písní, dobových i osobních archivů, z rozhovorů s kolegy, blízkými přáteli a rodinou. "Myslím si, že film je určen hlavně lidem, kteří mají tátu celoživotně rádi. Připomenout si a oslavit jeho kariéru a neuvěřitelný život. A taky se trochu podívat do zákulisí téhle branže," uzavírá syn Vladimíra Mišíka, Adam Mišík.

tz, jm

Témata: Vladimír Mišík, Nechte zpívat Mišíka, Adam Mišík

zavřít