Pink Floyd nahráli po 28 letech novou píseň, vznikla na podporu Ukrajiny

Vydáno 08.04.2022 | autor: redakce

Dlouhých osmadvacet let čekali fanoušci Pink Floyd na novou píseň. Kapela se nechala inspirovat děním na Ukrajině a na podporu země složila skladbu Hey, Hey, Rise Up!. Výtěžek poputuje na humanitární pomoc v postižené zemi.

Pink Floyd nahráli po 28 letech novou píseň, vznikla na podporu Ukrajiny Pink Floyd nahráli po 28 letech novou píseň, vznikla na podporu Ukrajiny

Dění na Ukrajině inspirovalo ke tvorbě již mnoho umělců. Z českých můžeme jmenovat například Tomáše Kluse, který složil skladbu Ukrajino v prvních dnech ruské invaze. Pink Floyd svou píseň pojmenovali Hey, Hey, Rise Up!, v překladu Hej, hej, povstaň!. Použili v ní hlas zpěváka Andrije Chlyvňuka, ukrajinského zpěváka, který se aktuálně léčí ze zranění způsobeného projektilem z minometu.

TOP 7 koncertů Pink Floyd: legendární Pompeje i rekordní návštěvnost Strahova

„Dočetl jsem se, že opustil americké turné se skupinou Boombox, aby se vrátil na Ukrajinu a bránil svoji zemi,“ uvedl David Gilmour. Zároveň označil ruskou invazi za „ohavnou“.

Ve vizuálu hraje prim slunečnice, která je jedním z ukrajinských symbolů. Pink Floyd se při jeho tvorbě inspirovali virálním videem, ve kterém Ukrajinka křičí na ruské vojáky a hází po nich slunečnicová semínka. „Radí“ jim, aby si je dali do kapes. Až je totiž zahrabou do země, vyrostou květiny na nich. Součástí videa je i záběr z koncertu Společně pro Ukrajinu na Letné.

Veškerý výtěžek ze skladby poputuje na humanitární pomoc Ukrajině. Zároveň nechali Pink Floyd ostranit veškerou svou hudbu ze streamovacích ruských a běloruských webů.

red, foto: Pink Floyd
Témata: Pink Floyd, píseň, Ukrajina, David Gilmour

zavřít