Záhada vyřešena. To sólo skutečně nahrál David Gilmour

Vydáno 14.03.2020 | autor: redakce

Čtvrt století fanoušci spekulovali, zda na soundtracku snímku Nebezpečná síť skutečně zní kytara Davida Gilmoura. Nyní to potvrzuje nikdy nevydaná píseň Grand Central Station. V rámci Record Store Day vyjde na vinylové verzi soundtracku béčkového thrilleru se začínající Angelinou Jolie. 

Záhada vyřešena. To sólo skutečně nahrál David Gilmour Soundtrack k snímku Nebezpečná síť z roku 1995 vychází na vinylu

Někdy na začátku roku 1994, tedy kolem vydání alba The Division Bell, zašel David Gilmour na návštěvu Guye Pratta, který v té době jezdil turné s Pink Floyd coby basista. Pratt zrovna pracoval na soudtracku k připravovanému filmu Nebezpečná síť a jejich setkání spontánně vyústilo v instrumentální píseň Grand Central Station, jež podkresluje atmosféru finální scény v hektickém dopravním uzlu New Yorku. 

RECENZE: David Gilmour znovu vnesl život do Pompejí

Píseň byla v oficiálních materiálech (trochu záhadně) podepsána "autorem" Deep Cover a zároveň nikdy nevyšla ani na jednom ze tří soundtracků. Ty vzhledem k námětu snímku obsahovaly především taneční a těžké elektronické skladby od kapel, jako jsou The Prodigy, Underworld, Orbital, Leftfield, Kruder & Dorfmeister nebo The Orb.

Sólo nebylo nikdy Gilmourovi přiznáno, fanoušci Pink Floyd si ale byli díky jeho rukopisu téměř jisti. Pratt zároveň autorství svého kolegy čas od času naznačil v médiích a povrdil v osobních rozhovorech. Bylo to mizerně střežené tajemství. Nyní ho Pratt přiznal pro magazín Rolling Stone a přihodil vzpomínku, jak Gilmour sólo vystřelil z první a nahrál na jeden pokus.

Vydání dvojitého vinylu k pětadvaceti letům od uvedení snímku Nebezpečná síť do kin bylo původně naplánováno na 18. dubna, mezinárodní akce Record Store Day byla ale vzhledem k mimořádným okolnostem kolem pandemie nového koronaviru přeložena na 20. června.

Odvrácená strana Měsíce i lidské duše. Příběh kultovního alba The Dark Side Of The Moon od Pink Floyd

Kromě poslechu nikdy nevydané písně, na níž se podílel David Gilmour, si tak můžete v dobách kladiva na kulturu zkrátit večer i zhlédnutím béčkového (přesto lehce podceňovaného) akčního trilleru, v němž Angelina Jolie zachraňuje svět coby mladá hackera. Mimochodem, jedná se o její první hlavní roli v celovečerním snímku.

red

Témata: David Gilmour, Pink Floyd, Record Store Day, The Prodigy, Underworld, Orbital, Leftfield, Kruder & Dorfmeister, The Orb

zavřít